Deși electricitatea ne oferă un confort imens și cu greu ne-am putea imagina cum ar fi viețile noastre în lipsa electricității, trebuie să ne amintim adesea că electricitatea poate fi și foarte periculoasă. Zi de zi, ne expunem la o seamă de pericole electrice fără ca măcar să știm. Tocmai în asta stă pericolul pe care îl reprezintă electricitatea – a nu ști că ceea ce faci într-o oarecare zi, reparațiile electrice pe care le tot amâni, problemele electrice pe lângă care treci fără să acționezi, toate acestea ne amenință viața sau măcar funcționalitatea sau structura locuinței noastre.

Mai ales dacă aveți copii mici, este deosebit de important să îi avertizați în privința pericolelor electrice. Prizele ascunse sau acoperite sunt obligatorii în rândul familiilor cu copii, iar dacă locuința dumneavoastră nu dispune de astfel de prize, un electrician autorizat București se poate ocupa de această problemă, oferindu-vă siguranța de care aveți nevoie. Tot la un electrician autorizat București trebuie să apelați atunci când unele probleme electrice nu mai suportă amânare.

Există numeroase semne care ne avertizează că ceva nu funcționează tocmai în regulă în locuința noastră și că intervenția unui electrician autorizat București ar fi de dorit. Înțelegând care sunt acele semnale de avertizare, putem ști și care sunt tipurile de reparații electrice de care avem nevoie pentru a continua să locuim într-o casă sigură. De exemplu, becurile care pâlpâie, întrerupătoarele care se declanșează, comutatoarele deteriorate sau mirosurile și sunetele neobișnuite sunt doar câteva dintre cele mai comune și mai importante semne care ne avertizează că locuința noastră se luptă cu o problemă electrică.

Deși există măsuri preventive pe care le puteți adopta pentru a preveni deteriorarea tuturor componentelor electrice din locuința dumneavoastră, dacă deja întâmpinați probleme, trebuie să știți că reparațiile electrice sunt dificile, așa că ar fi mai bine să solicitați intervenția profesionistă din partea unui electrician autorizat București care poate remedia rapid și sigur problema.

Luminile care pâlpâie

Becurile care pâlpâie, care se sting și se aprind de la sine sau a căror lumină devine tot mai slabă constituie un semn evident că există o problemă electrică. Conexiunea slabă a cablului sau prea multe dispozitive care se alimentează de la un circuit ar putea fi cauza. Ar putea fi, de asemenea, o alimentare de joasă tensiune, ceea ce înseamnă că becurile nu primesc cantitatea corectă de energie. Verificați, întâi de toate, ca becul să fie montat corect și, dacă va continua să pâlpâie, contactați un electrician autorizat București.

Întrerupătoarele se declanșează

Gândiți-vă că un întrerupător este o măsură de siguranță și se declanșează când cantitatea de energie electrică care circulă prin circuit este mai mare decât poate suporta. Declanșarea întrerupătorului oprește trecerea electricității prin circuit, împiedicând astfel izbucnirea unui incendiu electric.

Dacă întrerupătoarele se declanșează frecvent, încercați să deconectați unele dispozitive care absorb multă energie electrică. O soluție ar fi să adăugați un alt circuit sau să vă gândiți să modernizați serviciile electrice. Opriți întrerupătorul principal și așteptați ca un electrician autorizat București să diagnosticheze corect problema.

Sunete neobișnuite

Când un întrerupător sau o priză încep să scoată tot felul de sunete asemănătoare cu un bâzâit, acesta este un alt semn clar de avertizare că locuința dumneavoastră are nevoie urgentă de reparații electrice. Dacă problema este legată de conexiune, înseamnă că tot curentul dintre contactele sârmei metalice din interiorul comutatorului sare între părțile metalice, în loc să curgă continuu prin căile metalice. Dacă problema este comutatorul, ar putea fi vorba despre o conexiune slabă.

Miros ciudat

De cele mai multe ori, un miros ciudat precede un incendiu electric. Un scurt care a provocat o scânteie poate fi urmat de un miros ciudat. Un scurtcircuit se referă la atingerea firelor de polaritate opusă și la producerea unei scântei sau a declanșării întreruptorului de circuit sau a scurgerilor de pământ. Pentru a vă asigura că nu există și alte daune, opriți întrerupătorul și apelați un electrician autorizat București.

Comutatoare și prize care provoacă șocuri electrice

Șocurile mici provocate de un întrerupător sau de o priză ar putea înseamnă în cele mai multe cazuri că un cablu este scurtcircuitat. Dacă șocul persistă, priza sau comutatorul pot fi înlocuite de un specialist. Cei care locuiesc în case mai vechi s-ar putea să aibă nevoie de înlocuirea cablajului mai devreme decât credeau. Cablajul uzat și defecțiunile electrice pot cauza întreruperi de curent sau chiar incendii electrice.

Probleme electrice care cauzează întreruperi de circuit

Sistemul electric al fiecărei locuințe este alcătuit dintr-o rețea de circuite care distribuie energie. Aceste circuite sunt protejate prin mecanisme numite întrerupătoare de circuit, care întrerup automat alimentarea cu energie a circuitului atunci când apar probleme electrice. Întreruptoarele au o funcție vitală, deoarece pot preveni deteriorarea aparatelor și pot reduce riscul unui incendiu electric.

Întreruptoarele sunt amplasate în panoul de service principal și funcționează prin intermediul unor comutatoare on / off care controlează alimentarea cu energie a anumitor circuite. Atunci când apare o problemă electrică, întrerupătorul de circuit se va opri – comutatorul va trece automat în poziția oprit – și astfel se va întrerupe alimentarea cu energie a circuitului respectiv.

Este necesar să înțelegeți care sunt cauzele care provoacă întreruperi de circuit, deoarece, în unele situații, va trebui să contactați un electrician autorizat București pentru a examina problema. În general, se poate vorbi despre trei cauze principale care duc la întreruperi de circuit, și anume circuit supraîncărcat, scurtcircuit și defecțiune la sol.

Circuitul supraîncărcat

Aceasta este cauza cea mai frecventă a întreruperilor de circuit. Supraîncărcarea circuitului are loc atunci când circuitul absoarbe mai multă putere decât poate transporta. Întrerupătorul este sensibil la căldură și detectează când se absoarbe o anumită cantitate de curent și se declanșează atunci când curentul tras trece de un anumit prag. În mod obișnuit, supraîncărcarea apare atunci când folosiți simultan prea multe aparate dintr-un circuit. Aspiratoarele, aparatele vechi care absorb multă putere și unitățile de curent alternativ sunt cauze deosebit de frecvente de supraîncărcare, mai ales atunci când sunt utilizate împreună cu alte aparate.

Când circuitul se întrerupe deoarece este supraîncărcat, identificați pur și simplu circuitul care a fost declanșat, scoateți un aparat sau două din circuit și modificați comutatorul întrerupătorului în poziția „pornit”. Dacă comutatorul întrerupătorului rămâne în poziția pornit și nu se declanșează din nou, problema a fost rezolvată. Cu toate acestea, va trebui să fiți conștienți de cât de multă presiune electrică puneți pe circuitul respectiv.

Scurtcircuit

Se poate vorbi despre două cauze principale ale unui scurtcircuit. Prima cauză este atunci când firul fierbinte (firul negru) atinge firul neutru (firul alb), permițând astfel trecerea unei cantități de curent și provocând declanșarea întreruptorului. A doua cauză este atunci când există o problemă în cablarea unuia dintre dispozitivele conectate în circuitul respectiv. Veți realiza că a existat un scurtcircuit atunci când întrerupătorul continuă să se declanșeze, indiferent de câte ori mișcați comutatorul în poziția „pornit”.

Dacă apare un scurtcircuit, este bine să eliminați unele dintre dispozitivele din circuitul defect, în cazul în care problema nu este cu cablajul circuitului, ci cu unul dintre aparatele pe care le dețineți. Cu toate acestea, în cazul în care întrerupătorul continuă să se declanșeze, este recomandat să apelați la un electrician autorizat București pentru a diagnostica defecțiunea cablului electric care ar putea cauza scurtcircuitul.

Defecțiune la sol

Uneori, un scurtcircuit este cauzat de o defecțiune la sol. O defecțiune la sol apare atunci când firul fierbinte vine în contact cu un fir de împământare sau cu o cutie metalică ori chiar cu grinzi de lemn. Defecțiunea la sol poate fi periculoasă, dar nu apare frecvent, deoarece cele mai multe case sunt echipate cu întrerupătoare de circuit de avarie pentru a preveni apariția defecțiunilor la sol.

Dacă întrerupătorul se declanșează continuu chiar și atunci când încercați să-l resetați, acesta ar putea fi un indiciu că sistemul dumneavoastră electric se confruntă cu o defecțiune la sol. Este o situație care necesită intervenția urgentă a unui electrician autorizat București deoarece defecțiunile la sol, în special în încăperi cum ar fi bucătăria sau baia unde există multă umiditate, pot deveni extrem de periculoase.

În consecință, ignorarea acestor semne care vă avertizează că ceva nu este în regulă cu partea electrică a locuinței dumneavoastră poate transforma o mică problemă într-o problemă enormă. Aceste probleme au puterea de a distruge iremediabil echipamentele casnice sau de a declanșa un incediu electric care vă poate lăsa familia fără adăpost sau  angajații dumneavoastră fără locuri de muncă.

Dacă observați oricare dintre semnele de mai sus, cel mai sigur lucru pe care trebuie să-l faceți este să opriți alimentarea electrică și să apelați la un electrician autorizat București care vă poate oferi o gamă de servicii complete, prompte și fiabile.