Din sticlă, ceramică, vitroceramică, cu butoane rotative și cu o multitudine de alte funcții, plita pentru gătit începe să devină vedeta bucătăriei. Din ce în ce mai multe persoane încep să renunțe la aragazul clasic și să opteze mai degrabă pentru o plită modernă, estetică și care previne incendiile.

Atunci când vorbim despre avantajele plitei, este cert că acestea depășesc cu mult dezavantajele. Siguranța pe care o promite plita pentru gătit își spune cuvântul, în special în rândul familiilor cu copii mici. Mai apoi, designul modern care se îmbină foarte plăcut cu restul bucătăriei din nou este un punct forte. Mai trebuie menționat că plita se curăța și foarte ușor, adesea doar cu apă, detergent de vase și o lavetă moale. Dacă veți folosi și protecție pentru aragaz, vă veți înjumătăți eforturile pentru a curăța bucătăria de fiecare dată după ce gătiți.

Totuși, există și unele dezavantaje. De exemplu, procesul de instalare plită este puțin mai anevoios, mai ales dacă mobilierul de bucătărie nu a fost prevăzut cu spațiu pentru plită, costurile sunt ceva mai mari decât în cazul unui aragaz clasic și, de asemenea, va trebui să acordați mai multă atenție vaselor în care obișnuiți să gătiți. O tigaie din fontă va trebui manevrată cu mare grijă, la fel ca și o oală sau altă tigaie voluminoasă. În cazul în care accidental scăpați tigaia din mână, plita se poate sparge și va trebui înlocuită.

Haideți să vedem acum ce presupune procedura de instalare plită atunci când mobilierul de bucătărie nu este prevăzut cu spațiu special pentru plită.

Cum se instalează o plită?

Întâi de toate, va trebui să alegeți locul unde veți dori să instalați plita și să măsurați. În mod ideal, cel mai bun loc pentru plită se alege în funcție de tipul de alimentare. Dacă veți utiliza gaze naturale, atunci va fi nevoie de o zonă mai apropiată de țevile de gaz. Același lucru este valabil și pentru o plită electrică. O plită alimentată cu energie electrică va trebui montată cât mai aproape de o priză. De asemenea, trebuie să vă asigurați că există suficient spațiu și pentru montarea unei hote.

Alegerea unei plite electrice sau pe gaz poate fi influențată și de alți factori, cum ar fi costul de funcționare. Preferați un consum mai mare de gaz sau un consum mai mare de energie electrică?

Mai apoi, gândiți-vă dacă în zona dumneavoastră se întrerupe des curentul, situație în care cel mai bine ar fi să optați pentru o plită pe gaz. Pe de altă parte, dacă zona unde locuiți nu dispune de gaz, nu aveți altă alternativă decât să optați pentru o plită electrică sau o plită care poate fi conectată la o butelie cu gaz.

După ce ați evaluat toți acești factori și ați ales zona unde veți monta plita, măsurați spațiul în funcție de dimensiunea plitei și marcați cu ajutorul unui marker. Sunt necesari cel puțin 4 centimetri de spațiu liber în jurul plitei sau măcar în fața plitei. Cu cât există mai mult spațiu liber de jur împrejurul plitei, cu atât puteți curăța mai bine blatul, stropii de mâncare nu vor ajunge pe suprafața din spatele plitei și se diminuează riscul de incendii.

Având măsurătorile făcute exact după dimensiunea plitei, va trebui să tăiați blatul. Deschideți dulapurile deasupra cărora va fi amplasată plita, inspectați zona de sub tejghea, verificați să nu existe nimic acolo și începeți să tăiați. Utilizați un ferestrău pentru a tăia blatul în jurul perimetrului pe care l-ați marcat cu markerul. Scoateți bucata de blat tăiată, șlefuiți puțin dacă este necesar și așezați plita pe poziție.

Pentru ca procedura de instalare plită să decurgă fără probleme, opriți alimentarea cu gaze sau cu energie electrică înainte de a monta plita. Consultați și respectați îndeaproape instrucțiunile pe care vi le-a pus la dispoziție producătorul plitei. Nu toate modelele de plite sunt la fel, așa că trebuie să înțelegeți pe deplin cerințele plitei achiziționate.

Pentru a menține plita în poziție fermă, puteți să o fixați de blat cu ajutorul unor șuruburi cu care a venit în pachet sau puteți să o fixați cu silicon. Odată plita fixată, nu vă mai rămâne decât să o conectați la sursa de alimentare, fie ea cu gaze sau cu electricitate.

Cum se instalează o plită pe o insulă de bucătărie?

Deși nu pare, amenajarea unei insule de bucătărie este un proiect destul de complex și care necesită multă atenție. Este, de asemenea, un proiect costisitor și consumator de timp, așa că trebuie să analizați foarte bine argumentele pro și contra înainte de a lua o decizie. Dacă aveți o bucătărie generoasă care vă permite amplasarea unei insule de bucătărie, dacă mobilierul de bucătărie nu este suficient pentru depozitarea accesoriilor și vaselor de gătit, dacă vă încântă ideea de a găti și totodată de a comunica cu cei care se află în bucătărie și dacă aveți nevoie de o suprafață mai mare pentru gătit, atunci o insulă de bucătărie este o soluție excelentă pentru dumneavoastră.

Întâi de toate, insula ocupă, în cele mai multe cazuri, o poziție centrală în cadrul unei bucătării, ceea ce înseamnă că vă permite să pregătiți masa în timp ce interacționați cu membrii familiei sau cu oaspeții dumneavoastră. În mod similar, puteți găti în timp ce vă supravegheați copiii care se joacă sau care își fac temele. În al doilea rând, în funcție de cât de mare și de complexă este insula, poate reprezenta un spațiu suplimentar bine venit.

Prevăzută cu un blat generos, insula vă oferă mai mult spațiu de gătit. Dotată cu dulapuri și sertare, insula vă oferă mai mult loc pentru depozitat oale, tigăi, boluri, mixere și alte ustensile și accesorii de bucătărie. Cu unele modificări în ceea ce privește gazul, electricitatea și apa, o insulă de bucătărie poate încorpora o plită, un cuptor și o chiuvetă.

În funcție de modificările pe care trebuie să le faceți în ceea ce privește procedura de instalare plită, veți putea alege o plită alimentată cu gaz sau o plită alimentată cu energie electrică.  Nu în ultimul rând, o insulă frumoasă, modernă, cu electrocasnice de top și prevăzută cu un corp de iluminat tip pendul oferă bucătăriei un aspect minunat și chiar crește simțitor valoarea casei.

Când vine vorba de instalare plită pe o insulă de bucătărie, cel mai bine este să apelați la un profesionist pentru a instala linia electrică sau de gaz. Trebuie să vă pregătiți în avans pentru procedura de instalare plită, mai ales dacă ați optat pentru o plită electrică. Procesul de instalare plită poate presupune întreruperea electricității în întreaga locuință.

De asemenea, trebuie să calculați foarte bine bugetul pe care îl atribuiți acestui proiect. În special dacă nu dispuneți încă de gaz și doriți să beneficiați de gaz și de o plită alimentată cu gaz, trebuie să alocați o sumă de bani pentru a obține acest serviciu.

Gândiți-vă apoi că veți avea nevoie de o cantitate semnificativă de spațiu. Măsurați suprafața bucătăriei pentru a decide ce suprafața poate avea insula, astfel încât să puteți circula liber de jur împrejurul ei. Este necesar un spațiu liber de cel puțin 80 de centimetri de fiecare latură a insulei. Gândiți-vă apoi cum veți organiza suprafața insulei, unde veți dori să montați plita, chiuveta și unde veți așeza alte ustensile de bucătărie.

După cum puteți vedea, o insulă poate fi cât de simplă sau cât de complexă doriți, în funcție de nevoile și cerințele personale și în funcție de bugetul pe care îl aveți la dispoziție. Trebuie să luați în calcul și posibilele dezavantaje. De exemplu, o insulă de bucătărie este de sine stătătoare, nu are pereți de jur împrejur, așa că nu veți avea un perete în spatele plitei. Deși se pot instala tot felul de alternative, acestea vor oferi insulei un aspect destul de ciudat.

Un alt aspect pe care trebuie să îl analizați foarte bine este tipul de plită. Sunt numeroase modele de plită disponibile, iar procesul de instalare plită diferă de la un model la altul. În funcție de preferințe, de comoditate și de posibilitate, veți putea alege o plită alimentată cu gaz sau cu electricitate. În mod evident, opțiunea cea mai ieftină și cea mai convenabilă este să rămâneți la tipul actual de plită.

Tipul de suprafață este o altă opțiune. O plită de sticlă reprezintă un echipament estetic, care oferă insulei un aspect grozav. De asemenea, dacă doriți și mai mult spațiu pentru gătit, puteți oricând să acoperiți plita cu unul sau două tocătoare de lemn, creând astfel mai multă suprafață potrivită pentru tocat sau pentru depozitat alimente și vase.

Nu în ultimul rând, trebuie să vă gândiți și la faptul că veți avea nevoie de un sistem de ventilație pentru noul spațiu de gătit. Nu e deloc plăcută ideea de a vă înfrumuseța bucătăria cu o insulă superbă, dar ori de câte ori gătiți, mirosul de mâncare să se răspândească în toată bucătăria și chiar în toată locuința. Prin urmare, o hotă este absolut necesară pentru a elimina fumul și grăsimea din aer. O hotă suspendabilă este opțiunea cea mai eficientă și care permite montarea direct deasupra zonei de gătit. O astfel de hotă este ușor de montat, similar cu instalarea unei plafoniere.

Cel mai indicat este să apelați la un specialist care vă poate oferi servicii complete de instalare plită, instalare chiuvetă, instalare hotă și instalare corpuri de iluminat. În felul acesta, veți ști că toate dispozitivele și toate conexiunile vor fi instalate în mod corespunzător.

Înainte de a demara acest proces, marcați cu atenție zona din bucătărie unde va fi insula. Utilizați șabloane pentru a vă asigura că toate unghiurile sunt în regulă, că se poate circula de jur împrejur și orientarea insulei este exact așa cum o doriți.

Este foarte important să nu vă grăbiți. O insulă de bucătărie prevăzută cu plită, cu chiuvetă și cu numeroase corpuri de mobilier este un proiect de mare amploare, foarte complex și destul de costisitor, așa că trebuie să puneți la punct toate detaliile.