Frigiderul este unul dintre cele mai importante electrocasnice din locuința noastră. Îndeplinește o multitudine de funcții, fără să fie necesar ca noi să depunem un efort substanțial. Ne păstrează alimentele în stare proaspătă, ne oferă un pahar cu apă rece în cele mai toride zile și are grijă ca alimentele noastre să fie în stare excelentă vreme de mai multe luni. În funcție de cât de modern și performant este frigiderul dumneavoastră, vă puteți bucura de nenumărate alte funcții. Cu alte cuvinte, frigiderul înseamnă confort și o stare de bine.

Dar ca această stare de bine să nu fie umbrită, trebuie să acordăm frigiderului o minimă întreținere. Întâi de toate, pentru ca un frigider să funcționeze ireproșabil, trebuie să aveți mare grijă la modalitatea de instalare frigider. Dacă tocmai ați achiziționat un nou frigider, un specialist vă poate ajuta cu tot ceea ce presupune o instalare frigider efectuată într-un mod corect.

Sunt câțiva factori de care trebuie să țineți numaidecât cont atunci când vine vorba de instalare frigider, cum ar fi păstrarea unei anumite distanțe între frigider și pereți, tavan sau dulapuri. Tot la un specialist în instalare frigider puteți apela dacă bănuiți că frigiderul dumneavoastră întâmpină unele probleme.

Iată câteva modalități care vă pot ajuta să diagnosticați cele mai frecvente probleme ale frigiderului.

Frigiderul prezintă scurgeri de apă

Am putea vorbi despre o serie de motive care ar putea determina ca frigiderul să permită scurgeri de apă pe pardoseală. De exemplu, dacă frigiderul are un aparat de gheață sau un distribuitor de apă, este posibil ca acele linii să permită scurgerea apei. Pe măsură ce aceste linii devin mai uzate, se pot crăpa sau se pot usca, permițând astfel scurgerea apei.

Foarte important este să verificați și tava de dezghețare de sub frigider. Dacă știți că v-ați confruntat cu unele probleme la instalare frigider sau ați mutat frigiderul de câteva ori, este posibil ca tava de dezgheț de sub frigider să se fi crăpat sau să fi format o fisură.

Pe de altă parte, dacă frigiderul dumneavoastră are o funcție „no frost”, apa se poate scurge din partea din spate a unității. Un frigider cu funcția „no frost” are un ciclu de dezghețare. Aceasta înseamnă că, atunci când senzorul său detectează îngheț, un încălzitor pe bobina vaporizatorului este proiectat să se aprindă și să topească orice urmă de gheață prezentă în frigider. Acest ciclu are loc o dată la fiecare șase ore, iar apa care rezultă din topirea gheții se scurge într-o scurgere aflată în partea din spate a capacului congelatorului. Scurgerea este greu de remarcat deoarece este destul de mică, dar îndeplinește o funcție esențială.

Uneori, apa rezultată din topirea gheții nu se scurge și începe să se acumuleze. Neglijată, această problemă poate cauza mirosuri neplăcute în frigider și în toată bucătăria, poate influența alimentele aflate în partea inferioară a frigiderului și poate deteriora iremediabil frigiderul.

Așa cum este foarte important să acordați atenție procesului de instalare frigider, la fel de importat este să îl mențineți tot timpul curat. Deseori, apa începe să băltească pentru că scurgerea a fost blocată cu alimente și cu tot felul de alte resturi. În acest caz, goliți complet frigiderul și curățați-l bine. Un specialist în instalare frigider vă poate recomanda o soluție de apă și înălbitor care poate dezinfecta frigiderul și poate elimina orice resturi din scurgere. Ideal ar fi să curățați scurgerea în mod regulat pentru a vă asigura că frigiderul cu funcția „no frost” funcționează fără probleme și că nu veți mai întâlni această problemă în viitor.

Mai apoi, un specialist în instalare frigider vă poate recomanda să verificați funcționarea mecanismului „no frost”. Dacă acest mecanism nu funcționează, problema se poate auto-perpetua. Apa care stagnează se poate transforma uneori în gheață, care la rândul său va crea un dop în scurgere. Pentru a rezolva această problemă, temporizatorul de dezgheț și încălzitorul din mecanism trebuie să fie reparate de un profesionist sau de un expert în instalare frigider.

Frigiderul nu este suficient de rece

Defecțiunea sistemului „no frost” este cea mai frecventă problemă atunci când frigiderul nu se răcește. Asigurați-vă că ventilatorul este în funcțiune, deoarece este responsabil pentru circulația aerului rece. Verificați bobinele condensatorului pentru a vă asigura că nu sunt acoperite cu praf. În cele din urmă, inspectați garnitura de cauciuc din jurul ușii pentru a depista eventualele fisuri, goluri sau obstacole care ar putea face ca ușa să nu se închidă în mod corespunzător.

Deschiderea și închiderea repetată și frecventă a frigiderului reprezintă, de asemenea, o posibilă cauză deoarece aerul cald din exterior înlocuiește aerul rece din frigider de fiecare dată când îl deschideți. O altă cauză ar putea fi bobinele condensatoare murdare care pot duce la funcționarea incorectă a frigiderului. Aceste bobine sunt situate în spatele frigiderului sau pe partea inferioară. Dacă descoperiți că aceasta este cauza problemei, scoateți frigiderul din priză înainte de a încerca să îl curățați. În cazul în care caracteristica „no frost” nu mai funcționează, aceasta va genera îngheț în jurul bobinelor evaporatorului din congelator. Acest lucru cauzează o funcționare defectuoasă a ventilatorului de vaporizator care distribuie aerul rece. De asemenea, ventilatorul poate fi deteriorat dacă atinge înghețul.

La rândul său, un termostat defect poate face ca frigiderul să nu mențină temperatura dorită. Verificați această problemă și asigurați-vă că temperatura este setată la nivelul corect. În mod normal, frigiderele sunt setate la o temperatură de aproximativ 0 ° C, în timp ce sertarele frigorifice sunt în jur de -17 ° C.

Mai trebuie să știți că un frigider care este încărcat cu prea multe produse alimentare nu reușește să mențină un nivel adecvat de răcire. Alimentele de suprafață tind să fie mai reci și alimentele de dedesubt nu devin la fel de reci. Un frigider care are foarte puține alimente în el poate, de asemenea, să nu funcționeze eficient. Încercați să vă asigurați că frigiderul are suficiente alimente în orice moment, dar nu este atât de încărcat încât fluxul de aer să devină îngrădit.

Frigiderul face un zgomot puternic de fiecare dată când se oprește

În această situație, este foarte probabil ca condensatorul să fie deteriorat. Dacă un arc din interiorul compresorului se rupe sau este întins, acesta va lovi carcasa exterioară și va produce un zgomot puternic de fiecare dată când frigiderul se va opri. De asemenea, verificați și alte lucruri, cum ar fi dacă există ceva blocat în spatele frigiderului sau dacă lamele ventilatorului condensatorului ating ceva.

Frigiderul devine fierbinte în jurul marginilor

În această situație, este indicat să verificați bobinele condensatorului pentru a vă asigura că nu sunt murdare. Praful și sedimentele acumulate pot contribui la creșterea temperaturii și la funcționarea necorespunzătoare a frigiderului. Un specialist în instalare frigider vă poate spune dacă ventilatorul de răcire al condensatorului este prea uzat sau nu mai funcționează deloc, situație în care este necesară înlocuirea sa.

Dacă bobinele sunt curate și ventilatorul funcționează corect, verificați temperatura din frigider. Dacă nu funcționează în mod normal și este mai cald decât în ​​mod obișnuit, aceasta va face ca și exteriorul să se fie mai cald.

Frigiderul nu funcționează, dar luminile se aprind

Întâi de toate, trebuie să deconectați alimentarea electrică. Este întotdeauna o idee bună să deconectați frigiderul de la sursa de alimentare electrică înainte de a efectua orice reparații. Ideal ar fi să puteți depozita într-un alt loc alimentele perisabile sau înghețate pe toată durata reparației.

În al doilea rând, trebuie să verificați temperatura. Orice frigider permite reglarea temperaturii într-un fel sau altul. Dacă temperatura este prea mare, compresorul nu va funcționa și frigiderul nu se va răci. Setați temperatura cât mai mică și vedeți dacă compresorul pornește. Dacă nu, ar putea exista o problemă cu termostatul în sine, situație în care un specialist în instalare frigider vă poate recomanda înlocuirea termostatului.

Este recomandat să verificați și fluxul de aer. Frigiderul dumneavoastră are nevoie de spațiu în jurul său pentru un flux adecvat de aer. În mod ideal, ar trebui să existe cel puțin șase centimetri de spațiu între frigider și pereții casei și cel puțin doi centimetri de spațiu între tavan și partea superioară a frigiderului. Dacă aceasta este problema, luați în considerare mutarea frigiderului într-un loc mai potrivit.

Este foarte important să verificați bobinele condensatorului. Bobinele negre din spatele frigiderului sunt cunoscute ca bobine de condensare. Aceste bobine permit frigiderului să se răcească prin disiparea căldurii. Dacă acestea nu sunt curățate în mod regulat, își pot pierde eficiența și pot împiedica complet răcirea. Verificați dacă bobinele condensatoarelor sunt curate și curățați-le periodic cu un aspirator sau cu o perie.

O altă soluție ar fi să testați compresorul. Dacă frigiderul nu mai răcește, scoteți-l din priză timp de două ore. După trecerea acestei perioade de timp, puneți-l din nou în priză și vedeți dacă pornește. Dacă compresorul pornește, este posibil ca problema să fie cauzată de supraîncălzirea compresorului. Ar trebui să cereți unui profesionist în instalare frigider să examineze această problemă.

În cele din urmă, puteți verifica funcția de dezghețare. Dacă modelul dumneavoastră de frigider este unul nou și dispune de funcția de dezgheț automat, ar putea apărea o problemă cu unitatea de temporizare a dezghețării. Din nou, ar trebui să apelați la un specialist în instalare frigider pentru a diagnostica corect problema și pentru a veni cu cele mai eficiente și rapide soluții.