Cei mai mulți oameni presupun că scurgerile de apă nu reprezintă cine știe ce probleme, mai ales dacă nu cauzează daune grave în interiorul sau în afara casei. Totuși, locuința dumneavoastră sau grădina nu trebuie să se îmbibe cu apă pentru a solicita urgent reparații sanitare. Mai mult decât atât, unele scurgeri pot rămâne nedepistate lungi perioade de timp, asta până într-o zi când vă provoacă mari neplăceri și când deja va trebui să achitați un preț instalator substanțial.

Scurgerile de apă depistate la timp sunt mai ieftin și mai ușor de reparat spre deosebire de scurgerile care duc la adevărate dezastre sanitare și care necesită reparații mai usturătoare. Dacă deja vă confruntați cu unele daune provocate de apă, trebuie să știți că un preț instalator variază în funcție de problemele cu care vă confruntați, de cauzele care au dus la apariția acestei probleme și de reparațiile care sunt necesare. Uneori, poate fi necesar ca instalatorul să îmbine mai puternic două țevi, alteori poate fi necesară înlocuirea unei întregi țevi deteriorate.

Ce impact poate avea o scurgere sanitară?

Organizațiile de protecție a mediului ne avertizează că scurgerile de apă care au loc în foarte multe locuințe reprezintă sute de mii de litri de apă consumată în fiecare an. Zeci de gospodării pierd peste 10 litri de apă în fiecare zi din cauza scurgerilor de la nivelul instalațiilor sanitare. Asta înseamnă facturi mai mari la apă, deci bani pierduți.

Pe lângă faptul că scurgerile înseamnă un consum mare de apă și facturi mai mari, trebuie să fim din ce în ce mai conștienți că apa devine din ce în ce mai prețioasă, iar unele locuri din lume sunt complet private de ea. Nu doar că ar trebui să reparăm de urgență toate scurgerile, dar ar trebui să consumăm apă într-un mod mult mai responsabil.

De asemenea, scurgerile pot provoca daune imense pardoselilor, pereților și tavanelor și din nou vorbim despre alte și alte costuri. Toate aceste reparații vin cu un preț diferit față de cel al instalatorului. Când vorbim despre un preț instalator, facem referire doar la prețul cu care vin serviciile sanitare și cele ale pieselor și componentelor care trebuie schimbate. Însă, reparația unui tavan sau a unei pardoseli va necesita alte fonduri.

Prin urmare, atât din punct de vedere al mediului, cât și din punct de vedere economic, scurgerile care provin de la țevi, de la robinete și de la alte aparate reprezintă un pericol și o risipă de apă. De aceea, aveți nevoie de servicii de reparații proactive pentru a remedia sursa problemei.

Cum să depistați o scurgere?

Multe persoane nu reușesc să observe sau să abordeze scurgerile minore, în ciuda impactului lor enorm, totuși sunt câteva modalități prin care puteți să verificați dacă în locuința dumneavoastră există o scurgere, fie ea mai evidentă sau mai ascunsă.

Întâi de toate, verificați factura la apă. Consumul de apă este influențat de mai mulți factori, cum ar fi câți membri numără familia dumneavoastră, dacă într-o lună ați avut musafiri și s-a consumat astfel mai multă apă, dacă ați spălat mai multe rufe sau mai multe vase decât în mod obișnuit și așa mai departe. Unele familii spun că au un consum de apă mult mai mare vara, atunci când simt nevoia să facă duș mai des. În funcție de astfel de factori puteți evalua consumul apei în casă. Prin urmare, o factură surprinzător de mare la apă poate indica o scurgere nedectată. Acea scurgere poate fi în interiorul casei sau în exterior.

Încercați să verificați contorul de apă și dacă acesta indica un consum mai mare de apă chiar și atunci când nu ați folosit apă timp de mai multe ore înseamnă că undeva există o scurgere. Este mult mai avantajos să achitați un preț instalator care poate depista locul exact al scurgerii și poate remedia situația, în loc să plătiți lună de lună facturi imense pentru o apă pe care nici nu o utilizați în vreun anume fel.

De asemenea, tot pentru a depista locul unei scurgeri, verificați toaleta. Clapeta de toaletă este dispozitivul din interiorul rezervorului, care se deschide și se închide de fiecare dată când trageți apa. Aceste clapete se uzează în timp și pot permite scurgerea apei din rezervor în vasul toaletei. Puteți pune câteva picături de colorant alimentar în rezervor și să așteptați 10-20 de minute. Dacă după trecerea acestui timp, observați colorant în vasul toaletei, înseamnă că apa se scurge din rezervor și este timpul să înlocuiți fie clapeta, fie rezervorul toaletei. Un instalator cu experiență vă poate spune care este cea mai bună soluție în acest caz. Cu ocazia unei astfel de reparații, dacă bugetul vă permite, puteți opta pentru o toaletă mult mai eficientă din punct de vedere al consumului de apă. În ceea ce privește un preț instalator pentru schimbarea clapetei rezervorului sau pentru înlocuirea rezervorului, acesta este un serviciu accesibil.

Scurgerile mai pot fi depistate și verificând cu atenție toate robinetele și capetele de duș. Dacă vedeți că se adună apă în jurul conexiunii la robinet sau că picură apă de la duș, este posibil să aveți nevoie de reparații sanitare care constă în repararea sau schimbarea bateriilor și capetelor de duș. Verificați, de asemenea, conexiunile instalațiilor de sub chiuvetele din baie și din bucătărie și din jurul echipamentelor casnice.

Scurgerile se pot întâmplă și la exterior, dacă locuiți la casă, caz în care ar trebui să ieșiți în grădină și să examinați gazonul, potecile și terasele. Dacă observați porțiuni umede sau zone pe peluză unde băltește apa, cel mai probabil acestea vă indică o posibilă scurgere. La capitolul preț instalator pentru reparații exterioare, vorbim de sume care variază în funcție de gravitatea problemei, deși se pot face numeroase reparații discrete, care să nu vă deterioreze aleea pavată sau gazonul.

Care sunt cauzele scurgerilor?

Întotdeauna, un preț instalator este influențat de cauzele care au dus la apariția scurgerilor. În funcție de cauza scurgerii, se poate veni cu un plan de reparații care poate costa mai mult sau mai puțin. Întotdeuna este mai bine să contactați un instalator pentru a se ocupa profesionist de problema cu care vă confruntați decât să încercați să remediați pe cont propriu problema. Poate fi vorba de un preț instalator foarte accesibil dacă motivul care a dus la apariția scurgerilor este unul banal. De exemplu, scurgerile pot apărea dacă țevile nu au fost îmbinate bine. La un moment dat, apa tot parcurând traseul de țevi, îmbinările vor slăbi până când vor ceda și veți avea de-a face cu o scurgere destul de violentă.

Scurgerile mai pot apărea și din cauza faptul că țevile se deteriorează pe parcursul timpului. Trebuie să știți că oricât de trainice ar părea țevile, nu sunt făcute să dureze la nesfârșit. La un moment dat, coroziunea își va spune cuvântul, mai ales dacă în zona dumneavoastră aveți de-a face cu o apă foarte dură. Coroziunea are loc din cauza apei foarte bogate în minerale, cum ar fi calciu și magneziu, dar și a apei cu un pH acid. În astfel de situații, un preț instalator se va calcula în funcție de cât de deteriorată este țeava și dacă poate fi reparată sau înlocuită.

De asemenea, scurgerile pot avea loc și din cauza unei fisuri sau crăpături. Și în acest caz, un preț instalator se va calcula în funcție de cât de afectată este țeava. Uneori, dacă fisura este foarte extinsă, instalatorul poate decidă să înlocuiască toată țeava, dar dacă este vorba de o mică fisură, scurgerea se poate opri prin înlocuirea unei părți din țeavă.

În cele din urmă, scurgerile au loc și din cauza presiunii prea puternice a apei, caz în care instalatorul vă poate propune montarea unui reductor de presiune. Întâi de toate, se va afla care este presiunea apei și de ce vine cu o presiune atât de puternică. În situația acesta, un preț instalator se va calcula în funcție de reparațiile care sunt necesare atât pentru oprirea scurgerii, cât și pentru ajustarea presiunii apei. Furtunile puternice, rădăcinile copacilor care afectează țevile subterane și mișcarea solului sunt alte cauze care pot duce la apariția scurgerilor.

Cum pot fi prevenite scurgerile?

Dacă până acum am discutat despre cum pot fi depistate și reparate scurgerile, trebuie să știți că există unele modalități prin care o mare parte din scurgerile de apă potabilă pot fi prevenite. La un preț instalator accesibil, puteți să beneficiați de o examinare preventivă a sistemului sanitar. Un astfel de serviciu cu atât este mai indicat dacă locuiți într-o casă sau într-un bloc vechi. Vechimea sistemului sanitar este iarăși o altă cauză predominantă care duce la apariția scurgerilor și care, la un moment dat, va trebui înlocuit cu un sistem nou.

Achitând un preț instalator foarte acceptabil, puteți beneficia de o inspecție sanitară profesională, care include o examinare completă a conductelor, scurgerilor, conexiunilor, fitingurilor, boilerului, centralei termice și a tuturor celorlalte echipamente casnice conectate la o sursă de apă. Dacă nu sunt detectate scurgeri, atunci puteți răsufla ușurat, știind că locuința dumneavoastră este în deplină siguranță.

Pe de altă parte, dacă instalatorul depistează o scurgere, vă poate aduce la cunoștință cum se poate repara rapid și eficient problema, astfel încât să nu mai cheltuiți bani inutil, plătind facturi pentru o apă pe care nici nu o folosiți. În astfel de situații, un preț instalator se va calcula incluzând examinarea sistemului sanitar și reparația necesară dacă s-a detectat o scurgere.

Concluzionând, contrar credinței populare, scurgerile de apă nu sunt nicidecum probleme minore, care pot fi amânate la nesfârșit. Un sistem sanitar care funcționează ireproșabil este esențial pentru o locuință plină de confort. O singură scurgere în sistemul sanitar ar putea duce la deteriorarea gravă a întregii case și chiar la afectarea stării de sănătate a membrilor familiei.

Dacă vă confruntați cu eventuale scurgeri sau cu daune neobișnuite cauzate de apă, este mult mai recomandat să luați în calcul un preț instalator decât să încercați să remediați pe cont propriu problema.