Apa caldă este o necesitate esențială, care ne oferă confort și starea de bine de care avem nevoie. Câți dintre noi oare și-ar mai putea imagina cum ar fi să înceapă o nouă zi și să nu aibă apă caldă în doar câteva secunde? O baie fierbinte poate fi tot ceea ce avem nevoie după o zi încărcată, agitată și rece.

Mulți dintre noi beneficiem de apă caldă datorită boilerului. Dacă sunteți pe cale să înlocuiți un boiler vechi, ați ajuns în locul potrivit. În rândurile următoare, vă vom explica factorii de care trebuie să țineți cont atunci când achiziționați un model nou de boiler și de ce este indicat să apelați la serviciile unui instalator boiler astfel încât să beneficiați de cea mai bună opțiune pentru nevoile personale.

Cum puteți ști dacă aveți nevoie de un boiler nou?

Un boiler vechi, deteriorat și uzat vă poate da o serie de semne că a venit timpul să îl înlocuiți cu un nodel nou, performant și durabil. Dacă v-ați confruntat cu oricare dintre următoarele situații, cel mai probabil a sosit timpul să contactați un instalator boiler pentru a monta un nou boiler înainte ca problemele să se înrăutățească și chiar să fiți în pericol de inundații.

Așadar, a venit momentul să instalați un nou boiler atunci când apa se încălzește prea încet sau deloc, apa are o culoare ruginie sau maro, apa are un gust sau un miros metalic sau boilerul produce zgomote ciudate.

Ce presupune instalarea unui boiler?

Când vine vorba de instalarea boilerului, se recomandă să apelați la un instalator boiler, întrucât montajul implică lucrul cu gaze naturale sau cu electricitate. Fiecare model de boiler vine cu anumite avertismente de siguranță, așa că este necesară suficient de multă experiență.

Un instalator boiler profesionist vă oferă garanția că montajul este efectuat corect și în deplină siguranță. Experiența și abilitățile unui instalator boiler vă asigură că boilerul dumneavoastră va beneficia de o durată de funcționare cuprinsă între 10-20 de ani, în funcție de diverși factori.

Care este diferența dintre un boiler cu rezervor și un boiler fără rezervor?

Chiar înainte de a cumpără noul model de boiler, puteți contacta un instalator boiler pentru a afla care este cea mai potrivită opțiune pentru nevoile și cerințele personale. În general, se poate vorbi despre două modele de boilere, și anume cu rezervor și fără rezervor. Ambele îndeplinesc aceeași funcție de încălzire a apei, doar că acționează în moduri diferite.

Pe de o parte, un boiler cu rezervor stochează o anumită cantitate de apă, o menține la temperatura pe care o alegeți și o dirijează spre robinetul de apă caldă ori de câte ori aveți nevoie. Pe de altă parte, un boiler fără rezervor nu stochează apă, ci mai degrabă încălzește apa de fiecare dată când aveți nevoie de apă caldă cu ajutorul unor bobine supraîncălzite. După cum puteți să bănuiți, fiecare tip de boiler are propriile avantaje și dezavantaje.

În primul rând, boilerul cu rezervor costă mai puțin decât boilerul fără rezervor, beneficiază de un design convenabil, cu funcții din ce în ce mai eficiente, este capabil să facă față cererilor mari de alimentare cu apă, iar un instalator boiler profesionist îl poate monta într-un timp scurt. Totuși, un boiler cu rezervor prezintă și o serie de dezavantaje. De exemplu, sistemul este mereu pornit, încălzind apa în orice moment, chiar și atunci când nu este necesar. Mai apoi, acest model de boiler trebuie să fie instalat la interior, unde ocupă un loc destul de semnificativ, iar durata sa de funcționare este de maximum 12 ani.

În al doilea rând, boilerul fără rezervor vine și el cu anumite avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le cântăriți foarte bine. Pe de o parte, un boiler fără rezervor vă ajută să economisiți bani, apa caldă nu se termină niciodată, este mai mic decât un boiler cu rezervor, poate fi instalat oriunde, iar durata sa de viață este de obicei de peste 20 de ani.

Totuși, trebuie să rețineți că un boiler fără rezervor este mai scump decât un boiler cu rezervor, este mai puțin capabil să facă față cererilor ridicate, iar instalarea sa este mai complexă, așa că necesită numaidecât experiența unui instalator boiler.

Care este modalitatea de funcționare a unui boiler?

Din nou, pentru a vedea cum anume funcționează un boiler, trebuie să ne referim la cele două modele principale, și anume cu rezervor și fără rezervor și să vedem cum anume diferă modalitatea lor de funcționare. În general, diferența dintre cele două modele este modalitatea în care apa este încălzită, adică cu gaz sau cu electricitate.

Un boiler electric tinde să fie mai eficient din punct de vedere energetic decât un boiler pe gaz, dar costul energiei electrice poate face ca alegerea electrică să fie mai costisitoare. Mai apoi, un boiler pe gaz poate fi utilizat chiar și în timpul întreruperilor de curent și este, de obicei, ideal pentru o familie mare, deoarece încălzește rapid apa ori de cât ori cantitatea stocată în recipient se epuizează. Desigur, ar fi mai varianta unui boiler solar, care poate mări capacitatea de apă caldă disponibilă într-o gospodărie, dar acestea tind să fie foarte scumpe.

Un instalator boiler va fi, de asemenea, în măsură să vă sfătuiască cu privire la tipul și capacitatea boilerului de care aveți nevoie, în funcție de cerințele personale, dar și de buget. În acest fel, puteți fi sigur că noul boiler corespunde cu nevoile proprii și că beneficiază de instalare corectă și sigură.

Cum se întreține un boiler?

Mulți dintre noi folosim boilerul în rutina de zi cu zi pentru a face duș sau pentru a spăla vase. Și, pentru că îl folosim atât de des și este atât de important pentru confortul nostru, este important să ne asigurăm că boilerul se află tot timpul într-o stare foarte bună de funcționare. Nu e deloc neobișnuit ca boilerul să întâmpine tot felul de probleme, așa că întreținerea lui periodică nu este o sarcină care să poată fi neglijată.

Dacă ne gândim și la cât de dură este apa care curge la robinet, cu atât mai mult ar trebui să considerăm întreținerea și examinarea regulată a boilerului. După cum foarte bine știți, apa dură este o apă bogată în cantități imense de calciu care se depun cu o rapiditate uimitoare în interiorul boilerului. Prin intermediul unei curățări profesionale pe care v-o poate asigura un instalator boiler, puteți preveni depunerile de calciu și multe dintre problemele care afectează adesea un boiler. Practic, o întreținere anuală și o curățare profesională a boilerului vor împiedica formarea de pietre mari de calciu care se pot bloca în interiorul boilerului, ducând astfel la tot felul de neplăceri.

Curățarea profesională oferită de un instalator boiler prelungește durata de funcționare a boilerului și vă permite să vă bucurați de apă la temperatura dorită. De asemenea, curățarea periodică a boilerului vă permite să detectați urmele de rugină. Deja, când rugina își pune amprenta pe boiler, este clar că a venit timpul să îl înlocuiți cu un model nou.

Bineînțeles, întreținerea periodică a boilerului este foarte importantă și din motive de siguranță. Boilerul este prevăzut cu un sistem de siguranță care trebuie testat cel puțin o dată pe an. De exemplu, este important să testați supapa de siguranță a boilerului pentru a împiedica accidentele și alte pericole.

Durata medie de viață a unui boiler variază de la opt la doisprezece ani, dar dacă v-am spune că vă puteți prelungi durata de funcționare a boilerului printr-o întreținerea de rutină? Dacă vrem să ne bucurăm de confortul pe care ni-l oferă boilerul, este important să îl menținem într-o stare excelentă. Întreținerea periodică pe care o poate asigura un instalator boiler crește eficiența boilerului, ne ajută să economisim bani, să îi extindem durata de funcționare și să fim feriți de suprizele neplăcute.

Creșterea eficienței

Depunerile de calciu sunt foarte frecvente în boilere și pot contribui în mod semnificativ la reducerea eficienței sistemului. Acumularea de minerale se instalează pe fundul boilerului, ceea ce face mai dificilă încălzirea apei. Într-un boiler pe gaz, aceste minerale pot crea puncte fierbinți care provoacă deteriorarea severă a boilerului. Într-un boiler electric, aceste minerale pot provoca deteriorarea elementului inferior de încălzire. Curățarea profesională și menținerea în mod regulat a boilerului vor duce la creșterea eficienței.

Facturi mai mici

Curățarea profesională a boilerului cel puțin o data pe an sau la fiecare șase luni vă poate ajuta să economisiți sume importante de bani, cu care altfel ar fi trebuit să achitați facturile la utilități. De asemenea, un boiler curat are abilitatea de a încălzi mai repede apa, consumând mai puțină energie. Cu alte cuvinte, ori de câte ori curățați boilerul, contribuiți la reducerea consumului de energie.

O durată mai lungă de funcționare

Dacă veți apela la un instalator boiler anual sau bianual pentru o curățare profesională a boilerului, veți reuși să prelungiți durata de funcționare a boilerului chiar și cu câțiva ani.

Evitarea pericolelor

Menținerea boilerului curat și într-o stare bună de funcționare vă ajută să evitați surprizele neplăcute, dar și pericolele. Nimănui nu îi plac dușurile reci sau inundațiile care amenință să cuprindă întreaga locuință.

În cele din urmă, este importantă curățarea periodică a boilerului pe care un instalator boiler o poate oferi pentru a elimina sedimentele și mineralele care se acumulează în interiorul sistemului și care reduc simțitor volumul de apă pe care rezervorul poate să îl mențină.

Prin efectuarea unei evaluări periodice, puteți să vă bucurați de toate funcțiile boilerului și de un volum complet de apă fierbinte, ceea ce înseamnă mai mult confort pentru toți membrii familiei.