Cu toții folosim toaleta, chiuvetele din bucătărie și din baie, dușul sau cada, plus nenumărate alte echipamente care sunt conectate la o sursă de apă, așa cum este mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase. Totuși, prea puțini sunt cei care se gândesc unde anume se duce apa pe care o folosim și cum funcționează o toaletă.
Indiferent că locuim la casă sau la bloc, sunt foarte mari șansele ca, mai devreme sau mai târziu, să fim puși în situația de a afla o serie de informații despre cum funcționează o instalație sanitară rezidențială. Se prea poate să ne trezim într-o dimineața cu o țeavă spartă, să fim nervoși că apa din cadă sau din chiuvetă se scurge greu sau să vedem că după ce am tras apa la toaletă, apa uzată se întoarce din nou în vasul toaletei. Iată doar câteva situații în care aveți nevoie urgent de un instalator, iar dacă locuiți în Voluntari, puteți contacta un instalator Voluntari care vă poate pune la dispoziție o gamă cuprinzătoare de servicii sanitare.
Tot pentru cei care locuiesc în Voluntari, vom detalia în rândurile de mai jos principalele diferențe dintre un sistem centralizat de canalizare, o fosă septică și un bazin vidanjabil. Un instalator Voluntari cu experiență se poate ocupa de toate problemele care apar în cazul acestor forme diferite de instalații sanitare.
Cum funcționează o fosă septică?
Fosa septică reprezintă o instalație sanitară recomandată celor care locuiesc la casă sau în zona rurală. Dacă acea zonă nu dispune de sistem de canalizare, atunci fosa septică este cea mai convenabilă alternativă. Spre deosebire de bazinul vidanjabil, montarea unei fose septice este un proces mai complex, așa că este indicat să apelați întotdeauna la experiența și profesionalismul unui instalator Voluntari.
Cu toate că pe internet circulă tot felul de tutoriale, montarea unei fose septice nu este un proiect care poate fi derulat pe cont propriu pe parcursul unui weekend. Un instalator Voluntari poate monta o fosă septică în cel mai profesionist mod. În comparație cu bazinul vidanjabil, fosa septică necesită un câmp de dren. Deși pare un proces mai elaborat, utilizarea unei fose septice vine cu un mare avantaj, și anume nu este necesar să fie vidanjată foarte des.
Montată corespunzător de către un instalator Voluntari cu experiență și folosită corect, o fosă septică este ideală pentru zonele care nu dispun de sistem de canalizare și, în plus, reprezintă cea mai bună variantă de a ocroti mediul înconjurător. S-ar putea spune că fosa septică este un recipient sau un container mare, fabricat de cele mai multe ori din plastic, din beton, din fibră de sticlă sau PVC. Se utilizează ca tratament primar pentru apele uzate provenite din toalete, dușuri și chiuvete.
Cele mai recente fose septice dispun de una, două sau trei camere, separate de un perete cu deschideri mici. Acest perete se află aproximativ la jumătatea distanței dintre partea superioară și cea inferioară a fosei și permite separarea deșeurilor solide de cele lichide. Atunci când apele uzate ajung în fosă, deșeurile solide rămân în prima cameră, în timp ce deșeurile lichide ajung în a doua cameră.
În prima cameră a fosei, reziduurile solide sunt descompuse de bacterii anaerobe într-un proces care necesită oxigen pentru a reduce volumul masei. Odată ce substanțele solide au fost descompuse, lichidul se poate infiltra fără problema în cea de-a doua cameră, cea unde ajung de prima dată deșeurile lichide. Odată ce apele uzate au trecut prin cele două camere ale unei fose septice, acestea sunt depozitate într-un câmp de drenaj septic sau câmp de dren. Aici, orice impurități rămase se prind de sol, în timp ce apa se scurge în pământ.
Un instalator Voluntari vă poate recomanda cele mai eficiente tipuri de fose septice și vă poate monta o fosă septică și un câmp de dren, astfel încât să beneficiați de o instalație corespunzătoare și toate obiectele sanitare din casă și electrocasnicele să funcționeze fără nici cele mai mici probleme.
Cum se menține o fosă septică?
Din păcate, bacteriile anaerobe nu reușesc să descompună toate substanțele solide găsite în apele uzate menajere și, prin urmare, reziduurile solide încep să se acumuleze în fosele septice de-a lungul timpului. În funcție de capacitatea sa, o fosă septică de capacitate medie trebuie golită aproximativ o dată la cinci ani. Pentru a face acest lucru, un instalator trebuie să pompeze nămolurile din fosă folosind un camion vidat specializat. Acest serviciu poate fi oferit de un instalator Voluntari, dar la fel de bine puteți apela la serviciile de vidanjă.
Pe lângă faptul că fosa septică trebuie golită periodic, mai pot apărea și alte probleme legate de întreținere care necesită intervenția unui instalator Voluntari. De cele mai multe ori, cei care dețin o fosă septică omit unele reguli care se impun și care, de altfel, sunt valabile și în cazul în care beneficiați de sistem de canalizare.
Cea mai importantă regulă este să nu aruncați în scurgeri și în toaletă deșeuri nebiodegradabile. Altfel spus, nu este deloc recomandat să aruncați în toaletă alte lucruri în afară de hârtie igienică. Dischetele de curățare, produsele de igienă feminină, scutecele, bețișoarele de urechi și multe alte obiecte nu trebuie aruncate în toaletă. Acestea pot duce rapid la umplerea foselor septice și blocarea lor, deoarece bacteriile anaerobe nu sunt în măsură să descompună materialele anorganice. Când fosa septică este blocată, un instalator Voluntari specializat va trebui să o deschidă și să constate cât de gravă este problema. De foarte multe ori, instalatorul poate apela la o vidanjă pentru a scoate materialul anorganic din fosă.
Cum funcționează un bazin vidanjabil?
Dacă nu sunteți conectat la un sistem centralizat de canalizare și nici nu dispuneți de fosă septică, atunci mai există varianta unui bazin vidanjabil. Bazinul vidanjabil este exact ceea ce îi spune și numele, adică un container din beton conectat la conducta de canalizare sau o groapă săpată în curtea casei, cimentuită de jur împrejur și cu fundul betonat.
Sunt mai mulți factori de care depind buna funcționare a unui bazin vidanjabil. În primul rând, mulți se întreabă cât de des trebuie să apeleze la vidanjă dacă optează pentru un astfel de bazin. Răspunsul la această întrebare depinde de câți membri locuiesc în acea casă, câtă apă se consumă și cum este construit bazinul. Într-o casă cu 2- 3 membri, este posibil să chemați vidanja chiar și de 3 ori pe an. Din nou, foarte mult contează cum este construit bazinul. Dacă dispuneți de un bazin cu o capacitate mare, atunci evident, veți apela la serviciul de vidanjă mai rar.
De asemenea, multe persoane care dispun de un bazin vidanjabil sunt mulțumite că pot chema vidanja chiar și numai o singură dată la 2-3 ani. De cele mai multe ori, în astfel de cazuri, fundul bazinului permite infiltrarea apei în pământ, ceea ce contravine legilor în vigoare, deoarece dăunează mediului. Mai sunt foarte multe pesoane care intenționat fac câteva găuri în pereții sau la fundul bazinului pentru a permite apei să se scurgă.
Totuși, oricât de bun ar părea acest pont care dăunează foarte mult mediului, la un moment dat nu va mai funcționa. Explicația este foarte simplă. Dacă fundul bazinului vidanjabil prezintă găuri de mari dimensiuni sau dacă fundul bazinului nu a fost cimentuit deloc, pe pâmânt se va forma de-a lungul timpului o peliculă de reziduuri, de grăsimi și de uleiuri care nu va mai permite apei să se infiltreze deloc în pământ, iar din acest punct, tot va trebui să apelați de câteva ori pe an la vidanjă.
Și în cazul instalării unei fose septice, dar și în cazul construirii unui bazin vidanjabil, este foarte recomandat să apelați la un instalator Voluntari cu cât mai multă experiență. În cazul în care fosa sau bazinul nu sunt montate corespunzător, vă puteți trezi cu nenumărate probleme, cum ar fi mirosuri neplăcute în baie și în bucătărie, apă care se scurge lent din chiuvete, din cadă sau din duș sau apă uzată care se întoarce în casă. De exemplu, după ce ați tras apa la toaletă, apa uzată se poate întoarce în toaletă sau în timp ce spălați la mașină, în timpul ciclului de clătire, apa pe care o dă afară mașina de spălat vi se poate întoarce în casă.
Sunt câteva cauze care duc la astfel de probleme. Întâi de toate, foarte probabil după o perioadă în care ați aruncat tot felul de resturi în scurgeri, pe canalizare s-a format un blocaj. Este deosebit de important să nu aruncați în scurgeri grăsimi, uleiuri, resturi alimentare, la fel cum contează enorm de mult să nu aruncați în duș sau în cadă substanțe chimice, detergenți periculoși sau fire de păr. De asemenea, nu aruncați în toaletă fire de păr, pemperși, scutece, produse de igienă feminină, dischete de curățare, șervețele demachinate sau bețișoare de ureche. Toate aceste produse se acumulează și formează un dop pe canalizare care nu permite apei să curgă așa cum trebuie.
Există câteva metode prin care poate fi eliminat dopul care s-a format în canalizare, iar un instalator Voluntari care ajunge la fața locului și examinează problema vă poate oferi cea mai bună soluție. În funcție de severitatea problemei, un instalator Voluntari poate curăța scurgerile cu un detergent biologic bogat în bacterii și enzime care au abilitatea de a descompune acel dop.
Dacă problema nu poate fi rezolvată printr-o curățare temeinică a scurgerilor cu un astfel de detergent, un instalator Voluntari poate folosi un jet puternic de apă pentru a disloca dopul din canalizare. Există totuși pericolul ca în urma unei astfel de proceduri, dacă materialul din care este realizată conducta de canalizare este de proastă calitate, să cedeze și atunci va trebui să înlocuiți întreaga conductă. Iată de ce este foarte important să apelați întotdeauna la un instalator Voluntari cu cât mai multă experiență, care poate diagnostica corect problema și care poate propune din start cea mai bună soluție. Cu siguranță nu vă surâde ideea de a plăti serviciul de jet de apă, ca după aceea să observați că materialul din care este realizată canalizarea a crăpat și, prin urmare, trebuie să înlocuiți o parte din conductă sau chiar toată conducta.
Un alt motiv pentru care apa uzată se poate întoarce în casă constă în constuirea greșită a sistemului de canalizare. Indiferent că dispuneți de bazin vidanjabil sau de fosă septică, canalizarea care face legătură dintre containere și sistemul sanitar din casă trebuie să beneficieze de o pantă. Prin urmare, în momentul în care construiți sistemul de canalizare, trebuie să fiți atenți să fie săpată o pantă cât mai înclinată care să dirijeze apa rapid din casă în container, iar acea pantă trebuie acoperită cu o cantitate mare de nisip sau pietriș, așa încât alunecările de teren, pământul sau zăpadă să nu îi influențeze prea mult unghiul de înclinare. Dacă nu dispuneți de o pantă suficient de înclinată, foarte probabil apa nu poate ajunge în fosă sau în bazin, așa că se va întoarce în casă.
Cei care sunt legați la un sistem centralizat de canalizare sunt mai norocoși, deoarece reziduurile și apele uzate ajung în liniile comunale de canalizare, iar de acolo în instalații mari de canalizare care sunt capabile să trateze deșeurile. Aceste linii ar trebui, din punct de vedere tehnic, să nu se blocheze niciodată. Când apare un blocaj într-o casă care este conectată la liniile de canalizare locale, un instalator poate spăla, de regulă, scurgerile cu jet de apă de înaltă presiune pentru a înlătura blocajul. Dacă acest lucru nu este posibil, instalatorul va trebui să opteze pentru alte metode pentru a îndepărta dopul.
Concluzionând, indiferent de problemele sanitare cu care vă confruntați, dacă locuiți în Voluntari optați întotdeauna pentru serviciile profesionale oferite de un instalator Voluntari cu cât mai multă experiență. În special, dacă dețineți o fosă septică apelați la un instalator pentru a remedia problemele legate de instalațiile sanitare. Nu omiteți faptul că este important ca un nivel adecvat de bacterii anaerobe să fie menținut în viață în timpul oricăror lucrări de întreținere sau reparare, în caz contrar funcționarea fosei va fi compromisă și va începe să se înfunde din nou.
În consecință, datorită naturii delicate a foselor septice și a ecosistemelor acestora, cel mai bine este să apelați la un specialist în domeniul instalațiilor pentru a beneficia de cele mai profesionale și rapide servicii.