Nimănui nu îi surâde ideea de scurgere înfundată și neplăcerile pe care le poate crea. De la mirosuri respingătoare și de la scurgerea lentă a apei din chiuvetă sau din duș, scurgerile înfundate necesită, de cele mai multe ori, intervenția unui instalator.

În general, scurgerile se înfundă pentru că aruncăm tot felul de lucruri necorespunzătoare, fără să ne gândim la consecințe. Cu doar câteva măsuri preventive și puțin mai multă atenție, putem evita înfundarea scurgerilor și putem să ne bucurăm de confortul pe care ni-l pun la dispoziție băile și bucătăriile noastre.

Dar haideți să vedem în rândurile de mai jos care sunt acele lucruri pe care nicidecum nu ar trebui să le aruncăm în scurgeri. Firele de păr, resturile alimentare, uleiurile, dar și altele se numără printre principalii inamici ai scurgerilor.

Păr

Dacă împărțiți baia cu cineva cu păr lung sau căreia îi cade foarte mult păr, probabil știți deja cât de mult păr ajunge pe podeaua dușului sau în cadă și, în cele din urmă, în scurgere. Firele de păr ajunse în scurgere reprezintă o problemă masivă care, de cele mai multe ori, solicită intervenția unui instalator cu experiență. Spuma de săpun face ca și mai multe fire de păr să se depună pe scurgere, conducând în cele din urmă la o problemă foarte neplăcută.

Gândiți-vă că părul nici nu se degradează foarte ușor, așa că se tot adună în canalele de scurgere într-un ritm foarte rapid, deci puteți să vă treziți cu o scurgere înfundată după doar câteva dușuri. Cea mai bună soluție pentru acest inamic al scurgerii este de fapt prevenirea. Folosiți un filtru de scurgere care reține firele de păr, iar la finașul dușului, aruncați părul în gunoi. Un astfel de filtru este de mare ajutor și dacă aveți un animal de companie cu blană deasă, căruia îi faceți baie în duș.

Tot ca o măsură de precauție, obișnuiți-vă să vă scuturați hainele și așternuturile înainte de a le pune în mașina de spălat tocmai pentru ca toate firele de păr și tot praful să nu ajungă în conducta principală de canalizare.

Hârtie igienică

Hârtia igienică este nelipsită din orice baie și, pentru că este esențială, cel mai bine ar fi să optăm pentru o hârtie igienică care se dizolvă ușor. Dacă vă confruntați în permanență cu scurgeri înfundate care necesită profesionalismul unui instalator, cel mai probabil va trebui să alegeți alt model de hârtie igienică. Mai ales dacă familia dumneavoastră numără mai mulți membri, inevitabil, foartă multă hârtie va ajunge în scurgere, iar dacă nu se poate dizolva, ar putea să vă înfunde rapid scurgerea. O hârtie dură se dizolvă mai greu decât o hârtie moale.

De asemenea, nu este indicat să aruncați în toaletă foi, șervețele, prosoape de hârtie, dischete demachiante sau alte produse de îngrijire feminină. În cazul în care vă confruntați des cu o toaletă înfundată, este indicat să contactați un instalator calificat pentru a desfunda toaleta și pentru a vă spune care este cauza exactă a acestei probleme care persistă.

Grăsimile și resturile alimentare

Grăsimea este unul dintre principalii vinovați atunci când vine vorba de scurgerea din bucătărie. Dacă ați văzut vreodată ce se întâmplă cu grăsimea atunci când se răcește sau este expusă la apă, veți înțelege de ce nu este deloc recomandat să aruncați grăsimi animale în scurgere. Mult mai bine ar fi să aruncați grăsimea într-un borcan. Dacă o veți arunca în chiuvetă, grăsimile vor acoperi interiorul canalelor de scurgere, se vor solidifica și vor cauza un blocaj substanțial destul de repede. Cu siguranță nu vă doriți astfel de probleme. Dacă nu știți cum să eliminați depunerile din scurgerea bucătăriei, un instalator experimentat vă poate ajuta.

În ceea ce privește alimentele, trebuie să știți că și cele mai mici resturi alimentare pot provoca o problemă enormă. Cea mai bună modalitate de a preveni scurgerile înfundate în bucătărie este să folosiți un filtru pentru a evita ca resturile alimentare să ajungă în scurgere.

Iată care sunt principalele tipuri de alimente care nu trebuie să ajungă sub nicio formă în scurgerea bucătăriei dumneavoastră:

  • Aluat sau compoziții de prăjituri, cum ar fi compoziția de clătite, de pandișpan sau de chec. Cel mai bine este să ștergeți vasele cu un șervețel de hârtie înainte de a le spăla.
  • Uleiul de gătit reprezintă un factor care contribuie în mod semnificativ la înfundarea scurgerii, iar împreună cu alte deșeuri, formează un fel de nămol în scurgerea dumneavoastră care se înfundă și care va emana mirosuri neplăcute. Uleiurile vegetale, uleiurile de pește, maioneza și dressingurile de salată nu trebuie aruncată niciodată în chiuvetă.
  • Unt și margarină. În special după topire, untul și margarina se pot solidifica și se depun pe scurgeri pe parcursul timpului, creând astfel o barieră rezistentă la apă.
  • Toate tipurile de grăsimi, fie că vorbim de untură sau de grăsimea care se scurge din bacon se pot solidifica, blocând canalele de scurgere și permițând altor resturi să se depună pe interiorul conductelor.
  • Cojile de ouă se împământează foarte bine în nămolul care deja s-a format pe conductă, accelerând procesul de înfundare a scurgerilor. Totuși, cojile de ouă sunt minunate pentru compost organic.
  • Zațul de cafea nu este complet solubil în apă, iar când se amestecă cu ulei sau cu grăsimea care deja s-a depus pe conducte, aveți de-a face cu o mizerie încăpățânată, care poate fi eliminată doar cu ajutorul unui instalator. Și zațul de cafea poate contribui la un compost organic cu proprietăți excelente.
  • Pastele, spaghetele, tăițeii chinezești și fideaua își măresc volumul odată ce sunt expuse la apă. De asemenea, pentru că aceste produse sunt pe bază de făină, formează un fel de gumă care poate înfunda rapid țevile. Tot după acest principiu, aveți grijă să nu scăpați în scurgere ovăz, orz, orez, bulgur sau cușcuș, care din nou, își măresc volumul în apă și se transformă practic într-un terci care înfundă scurgerea.
  • Făina este, desigur, un inamic al scurgerilor. Făina cu apă formează un veritabil adeziv de care se lipesc apoi toate celelalte resturi alimentare.
  • Etichetele alimentare din plastic și adeziv cad ușor în chiuvetă în timpul spălării unor borcane sau alte recipiente. Rareori, aceste etichete sunt solubile în apă, iar cu timpul pot contribui la înfundarea scurgerilor.
  • Pastilele trebuie neapărat aruncate la coșul de gunoi într-o pungă sigilată. Deși nu reprezintă un pericol real pentru scurgeri sau pentru conductele în sine, adăugarea de produse farmaceutice în apă nu este bună pentru oameni sau animale.

Copiii

În jocurile lor amuzante, copiii se pot distra de minune în baie sau în bucătărie. Totuși, copiii trebuie supravegheați și trebuie educați că nu se aruncă nimic în scurgeri și în toaletă. Oricât de amuzant li s-ar părea să arunce o jucărie, o sticlă de șampon sau un deodorant în toaletă, ei trebuie educați încă de mici că în afară de hârtie igienică nu se aruncă nimic altceva în toaletă.

Scurgerile înfundate sunt cu adevărat o mare neplăcere. În afară de faptul că apa se scurgere lent din chiuvetă, din cadă sau din duș, ceea ce vă poate tulbura rutina dumneavoastră zilnică, poate duce, de asemenea, la mirosuri urâte și poate indica probleme mai grave în sistemul dumneavoastră sanitar, situație în care trebuie să apelați la serviciile profesionale pe care vi le poate oferi un instalator.

Dacă bănuiți că vă confruntați cu o scurgere înfundată, tocmai pentru a evita și mai mari neplăceri, este indicat să apelați la un instalator profesionist, care vă poate desfunda rapid scurgerile, folosind o serie de metode sigure și eficiente. De exemplu, poate folosi un șarpe pentru desfundarea scurgerilor sau o pompă de cauciuc.

De asemenea, pentru desfundarea și curățarea profesională a scurgerilor, un instalator poate folosi un agent de curățare natural, biodegradabil, sigur și ecologic, pe bază de enzime și bacterii vii, care descompun resturile depuse pe scurgeri.

În cazul în care blocajul pe scurgeri este unul semnificativ, un instalator poate folosi un jet puternic de apă pentru a disloca dopul de mizerie. Aceste metode sunt printre cele mai frecvent folosite de un instalator cu experiență când are de-a face cu o scurgere înfundată localizată.

Pe de altă parte, dacă mai multe canale de scurgere din locuința dumneavoastră sunt înfundate, blocajul poate avea cauze mai grave. Instalația sanitară a casei este alcătuită dintr-o rețea de țevi și canale care se deplasează la o conductă principală de canalizare. Bucătăria și canalele de baie înfundate în același timp pot indica un blocaj în linia principală.

În ambele cazuri, nu folosiți niciodată substanțe de curățare chimice dăunătoare. Aceste produse sunt incredibil de periculoase, deoarece emană gaze toxice care vă pot afecta gâtul, nasul și plămânii. De asemenea, aceste substanțe pot coroda țevile, ceea ce cauzează probleme suplimentare care vă vor costa mai mult pe termen lung. Dacă vă gândiți deja să folosiți substanțe caustice din comerț pentru desfundarea scurgerilor, cel mai probabil scurgerea s-a înfundat destul de grav și experiența unui instalator este mai mult decât necesară pentru a remedia problema în cel mai corect și sigur mod.

Pentru blocajele localizate, sunt mai multe modalități de soluționare. Pentru problema mai mari care sunt asociate cu conducta principală de canalizare, un instalator poate efectua o inspecție a conductei cu o cameră cu fibră optică. Odată identificat locul blocajului, instalatorul poate determina care este cea mai bună modalitate de a curăța scurgerea. În multe cazuri, rădăcinile copacilor interferează cu canalizarea, dar în multe alte situații, o linie de canalizare deteriorată va trebui să fie reparată sau înlocuită.

În cele din urmă, aveți grijă ca scurgerile să fie curate mai ales când așteptați oaspeți. Utilizarea excesivă a sistemului de instalații sanitare, în special în timpul sărbătorilor sau al reuniunilor de familie, poate accelera blocajele. Optați pentru un serviciu de curățare profesională a scurgerilor înainte ca oaspeții dumneavoastră să sosească.