Aerul condiționat este aliatul nostru de nădejde de cum se instalează primele zile caniculare. Pe lângă faptul că aerul condiționat ne oferă confortul mult dorit în anotimpurile călduroase, dacă optăm pentru un model modern de aer condiționat, vom beneficia și de funcția sa de încălzire. Este foarte bine să cântărim toate opțiunile pe care le avem la dispoziție și să încercăm să achiziționam cel mai potrivit model de aer condiționat care corespunde bugetului nostru.
La urma urmei, aerul condiționat este o investiție și, având în vedere că producătorii garantează o durată de funcționare de minimum 10 ani, trebuie să acordăm o foarte mare atenție tuturor caracteristicilor cu care vine un astfel de sistem. Sunt patru factori principali care asigură o durată de funcționare cât mai lungă, și anume alegerea aparatului de aer condiționat în conformitate cu suprafața pe care dorim să o răcim, instalarea profesională a sistemului, întreținerea periodică și efectuarea reparațiilor ori de cât ori bănuim că ceva nu funcționează tocmai în regulă.
Pe lângă eventualele reparații aer condiționat, cu puțină îngrijire din partea noastră, putem să ne bucurăm an de an de confort și de aer curat. Un sistem performant de aer condiționat controlează calitatea aerului din casă în ceea ce privește temperatura, umiditatea și chiar alergiile. Un aparat de aer condiționat cu invertor vine și cu funcția suplimentară de încălzire a locuinței, pe lângă schimbarea generală a calității aerului din interiorul casei dumneavoastră. Pentru a vă bucura de toate aceste beneficii pe care le promite un sistem de aer condiționat, trebuie să știți când este timpul pentru unele reparații aer condiționat.
Cum funcționează un aparat de aer condiționat?
Un aparat de aer condiționat cu invertor funcționează atât pentru a răci, cât și pentru a încălzi locuința dumneavoastră. Pe de o parte, funcția de încălzire se bazează pe elemente de încălzire similare cu cele ale unui uscător de păr, iar funcția de răcire utilizează bobină și agent frigorific. Deși majoritatea persoanelor folosesc funcția de încălzire doar câteva zile pe an, atunci când vremea este capricioasă, tot este deosebit de important să vă asigurați că sistemul de aer condiționat funcționează perfect și poate fi pornit oricând.
La rândul său, funcția de ventilare a unui sistem de aer condiționat joacă un rol deosebit de important pentru confortul locuinței dumneavoastră. Mai precis, această funcție este responsabilă pentru controlul calității aerului care intră și iese din încăpere și este necesar ca această funcție să fie impecabilă pentru ca întreg sistemul de aer condiționat să funcționeze la nivelul său optim. Pentru că conductele de ventilație furnizează aerul rece, este important să vă asigurați că totul este în regulă. De asemenea, curățarea și dezinfectarea conductelor este foarte importantă.
Există o serie de semne care vă avertizează că foarte probabil este timpul pentru efectuarea unor reparații aer condiționat. De exemplu, dacă auziți tot felul de zgomote care par să vină din conductele aerului condiționat, înseamnă că ceva nu este în regulă. Conductele nu ar trebui să scoată niciun sunet, în caz contrar, se prea poate să existe scurgeri, prea multă murdărie sau conductele s-au spart. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, cel mai indicat este să apelați la un instalator aer condiționat care poate diagnostica corect problema și care poate asigura curățarea profesională a sistemului și poate izola conductele deteriorate.
Mai apoi, dacă ați constatat că unele zone dintr-o încăpere sunt foarte calde, în timp ce alte zone sunt reci, poate fi posibil ca conductele să nu primească fluxul de aer de care au nevoie pentru a răci încăperea în mod uniform. Este posibil, de asemenea, să există scurgeri pe undeva, găuri în canale sau un obiect ar putea obstrucționa scurgerea. Per ansamblu, cele mai multe reparații aer condiționat au loc pentru că sistemul nu mai funcționează corespunzător și nu mai oferă un nivel confortabil de temperatură.
Când sunt necesare lucrări de reparații aer condiționat?
Vă prezentăm în rândurile următoare o serie de semne comune cărora trebuie să le acordați atenție, întrucât vă indică necesitatea unor reparații aer condiționat.
Flux de aer neplăcut
Dacă sistemul de aer condiționat nu mai reușește să vă răcească corespunzător locuința, este posibil să fie blocat fluxul de aer. De asemenea, dacă modificați temperatura, dar nu are loc nicio schimbare, s-ar putea ca filtrele să fie înfundate.
Scurgeri
Scurgerile de apă constituie un alt inamic de temut al unui sistem de aer condiționat. Dacă observați scurgeri fie la unitatea interioară, fie la unitatea exterioară, este important să contactați rapid un instalator aer condiționat, mai ales dacă agentul frigorific scade. Uneori, este posibil ca un tub să fie blocat sau rupt și va trebui să fie fixat. Totuși, când apar scurgeri de apă, aparatul de aer condiționat nu poate funcționa corect, rezultând temperaturi mai ridicate în loc de temperaturi mai scăzute. Iată de ce este atât de important să îi oferiți sistemului de aer condiționat o evaluare periodică.
Mirosuri neplăcute
Dacă aparatul de aer condiționat emană mirosuri neplăcute atunci când funcționează, pot fi necesare unele lucrări de reparații aer condiționat. Mirosurile neplăcute pot fi cauzate de mucegai sau de alte probleme, dar oricare ar fi situația, aerul condiționat necesită imediat intervenția profesională a unui tehnician.
Probleme cu unitatea sau cu termostatul?
Când sistemul de aer condiționat începe să facă tot felul de probleme, cele mai multe persoane presupun automat că există o problemă cu unitatea. Totuși, de cele mai multe ori, problema s-ar putea să fie cu termostatul, nicidecum cu unitatea. Un termostat deteriorat este uneori dificil de diagnosticat, dar urmând acești câțiva pași, ar trebui să puteți afla dacă problemele sunt de la unitate sau de la termostat.
Una dintre cele mai frecvente probleme cu termostatul unui sistem de aer condiționat este pierderea conexiunii la unitatea de curent alternativ. În aceste situații, termostatul nu va provoca daune sistemului și poate fi diagnosticat fie prin faptul că unitatea nu este pornită, fie nu poate simți o schimbare a temperaturii atunci când unitatea este pornită.
Dacă termostatul are un termometru deteriorat și nu poate măsura cu precizie temperatura unei încăperi, acesta poate cauza ca unitatea de aer condiționat să inițieze un proces numit ciclism scurt. Ciclismul scurt apare atunci când termostatul crede că în camera este temperatura la care a fost setat și, drept urmare, oprește unitatea, ca mai apoi să o repornească când observă că temperatura este greșită. Această problemă poate fi diagnosticată prin ascultarea unității de curent alternativ – dacă compresorul începe să funcționeze, dar se oprește și din nou reia același comportament, acesta este un semn că poate vă confruntați cu un ciclism scurt.
Pe de altă parte, dacă termostatul afișează temperatura corectă, dar în casă este în continuare cald, cel mai probabil vor fi necesare unele reparații aer condiționat. Întâi de toate, poate fi util să efectuați o inspecție vizuală. Verificați dacă aparatul dumneavoastră primește energie – fie vă asigurați că se aprind luminile care indică alimentarea cu energie, fie puteți auzi compresorul funcționând.
Următorul pas este să vă asigurați că unitatea exterioară este curată și că în jurul ei nu există plante. Examinați zona din jurul unității și verificați dacă există prea multă apă pe pământ. Prezența excesului de apă poate fi un indicator că unitatea aerului condiționat suferă un blocaj și nu poate funcționa la o eficiență maximă. Dacă indicatorul luminos de alimentare este aprins și puteți auzi că unitatea de curent alternativ produce zgomot, dar compresorul nu produce zgomot, va fi necesar ca un tehnician să testeze motoarele electrice ale unității de curent alternativ. Dacă sistemul dumneavoastră a trecut prin ciclisme scurte, aceste procese duc adesea la o presiune excesivă asupra motoarelor de curent alternativ, cauzând eșecul acestora.
De asemenea, problema cea mai frecventă cu unitățile de aer condiționat este dată de filtre. Filtrele tind să aibă o durată de funcționare scurtă și este recomandat schimbarea lor lună de lună. Un filtru de aer înfundat restricționează fluxul de aer, cauzând astfel o funcționare excesivă și poate duce la o defecțiune a motoarelor electrice.
Sistemele de aer condiționat sunt proiectate să funcționeze pentru o perioadă lungă de timp și au o durată lungă de viață, însă chiar și cel mai performant sistem poate avea nevoie uneori de reparații aer condiționat. Mai apoi, un aparat de aer condiționat trebuie să funcționeze perioade scurte, păstrând temperatura camerei așa cum ați setat-o. Dacă observați că sistemul de aer condiționat funcționează în mod constant, pot fi necesare unele lucrări amănunțite de reparații aer condiționat. Dacă veți lăsa aparatul de aer condiționat să funcționeze non-stop, foarte curând va fi necesar să îl supuneți la o serie de reparații sau chiar va fi necesar să înlocuiți unele piese.
Adevărul este că atunci când un sistem de aer condiționat care deja și-a atins durata maximă de funcționare și începe să creeze tot felul de probleme, nu prea mai este convenabil să investiți în reparații aer condiționat. În funcție de cât este de vechi sistemul de aer condiționat și în funcție de severitatea problemelor, poate ar fi mai bine să optați pentru un model nou de aer condiționat.