Un număr imens de persoane apelează la un instalator urgențe atunci când se trezesc cu o țeavă spartă în casă. Se poate întâmpla să fiți anunțați la servici că în locuința dumneavoastră s-a spart o țeavă care reprezintă un pericol pentru vecini sau să vă treziți dimineața și când vă dați jos din pat să calcați într-o baltă de apă. Și cei care locuiesc la bloc, dar și cei care locuiesc la casă se pot confrunta adesea cu problema unei țevi sparte.

Ce este de făcut în cazul în care ne trezim brusc cu o țeavă spartă? Care sunt primii pași pe care trebuie să îi facem pentru a limita daunele pe care le provoacă apa în calea ei? Care sunt măsurile de siguranță cărora trebuie să le acordăm maximă atenție atunci când se sparge o țeavă? În acest articol, vom analiza posibilele cauze care duc la spargerea țevilor, ce trebuie să facem când ne aflăm în această situație, cum putem opri temporar alimentarea cu apă și ce alte măsuri mai putem lua până când un instalator urgențe va ajunge la fața locului.

Vom încerca să vă oferim și câteva sfaturi referitoare la întreținerea țevilor și a întregului sistem sanitar de care dispune locuința dumneavoastră astfel încât să preveniți repetarea unui astfel de episod neplăcut.

De ce se sparg țevile de apă – cele mai frecvente cauze

Există mai multe cauze care duc la spargerea țevilor de apă, dar în general este vorba de prea mult stres și presiune pusă asupra unei țevi, rezultând astfel o explozie. Motivele principale se rezumă la îmbinarea necorespunzătoare a conductelor, la presiunea prea mare a apei și la coroziunea țevilor care are loc în timp.

În situația în care aveți de-a face cu o îmbinare necorespunzătoare a conductelor, este foarte probabil să auziți un zgomot supărător care pare să vină de pe acoperiș ori de câte ori porniți și opriți robinetele. E ca și cum ar ciocăni apa în țeava. Acest zgomot indică faptul că țevile nu au fost îmbinate corespunzător și, prin urmare, se mișcă sau se clatină de fiecare dată când sunt utilizate. Această mișcare sau clătinare slăbește tot mai mult îmbinarea țevilor până când conductele nu mai sunt deloc îmbinate, rezultând astfel consecințe catastrofale.

În ceea ce privește presiunea apei, această diferă în funcție de anumiți factori, cum ar fi dacă locuiți la casă sau la bloc, dacă locuiți într-un bloc care se află într-o zonă cu case și grădini, dacă locuiți într-un bloc cu patru etaje sau într-un bloc cu 10 etaje. Presiunea apei poate fi verificată de un instalator urgențe prin deconectarea sursei de alimentare cu apă, prin atașarea unui manometru la gura de scurgere și pornirea robinetului. Manometrul va indica presiunea exactă a apei, iar dacă presiunea apei este prea mare, există riscul iminent ca țevile să se spargă.

Și cea de-a treia cauză principală care provoacă spargerea unei țevi are legătură cu coroziunea. În general, țevile sunt construite astfel încât să dureze câteva decenii, însă coroziunea care are loc de-a lungul timpului, formează fisuri și duce la scurgeri de apă. Coroziunea este adesea rezultatul unui dezechilibru al pH-ului din alimentarea cu apă. Substanțele chimice din apă au tendința de a uza conductele galvanizate, expunând astfel țevile din fier. Pe parcursul timpului, rugina se acumulează în țevi, micșorează spațiul din fiecare conductă și poate provoca astfel întreruperea curgerii normale a apei.

Dacă vă confruntați cu o țeavă spartă în propria locuință, este important să aflați care este cauza exactă care a condus la spargerea țevii tocmai pentru a preveni reapariția problemei. Un instalator urgențe profesionist vă poate inspecta instalațiile sanitare, va verifica presiunea apei și poate efectua orice ajustare necesară la nivelul instalațiilor sanitare.

Ce daune poate produce o țeavă spartă?

O singură țeavă spartă poate duce la pierderea a zeci de litri de apă pe minut, ceea ce înseamnă mari cheltuieli. Foarte multe persoane se feresc să apeleze la serviciile unui instalator urgențe gândindu-se la costurile cu care vin aceste servicii, însă nici cea mai descurajantă situație nu presupune cheltuieli mai mari decât presupune repararea unei perete sau înlocuirea unei pardoseli atacate de apă.

Neglijată, o conductă cu doar o mică fisură poate provoca daune considerabile. Cele mai evidente deteriorări cauzate de apă se observă la nivelul pardoselii, pereților și a pieselor de mobilier. Dacă aveți podele laminate, se vor umfla și vor necesita înlocuire cu plăci noi. Orice material care absoarbe apa, așa cum este lemnul, va începe să putrezească dacă este lăsat să stea în apă pentru o perioadă lungă de timp. Acesta este un alt motiv pentru care este important să acționați cât mai degrabă atunci când sesizați o scurgere de apă.

Cum să acționați în momentul în care s-a spart o țeavă?

Uneori, o țeavă spartă se manifestă prin consecințe mai suportabile, iar alteori, duce rapid la daune considerabile. O țeavă spartă se poate manifesta prin scurgeri prin tavan sau pe pereți, prin zgomote ciudate care se aud din conducte și prin perturbații electrice. Dacă observați oricare dintre aceste semne, există câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a preveni deteriorările de amploare până când un instalator urgențe va ajunge la fața locului.

Întâi de toate, încercați să strângeți toată apa. Odată ce ați localizat unde anume s-a spart țeava, încercați să puneți o găleată sau un lighean sub țeava spartă pentru a evita deteriorările pe care le produce apa. Folosiți prosoape din belușug și strângeți cu un mop apa care s-a acumulat pe pardoseală.

Apoi, opriți alimentarea principală cu apă din casă pentru a reduce drastic cantitatea de apă care se poate pierde în asemenea situații. Foarte important este și să opriți alimentarea electrică. Atunci când există o cantitate mare de apă în imediata apropiere a comutatoarelor, dispozitivelor și circuitelor electrice, poate fi foarte periculos. Este important să opriți electricitatea până când strângeți toată apa și se usucă toată zona.

În ultimul rând, până la sosirea unui instalator urgențe, puteți să porniți toate bateriile de apă rece și să trageți apa la toalete pentru a împiedica un volum și mai mare de apă să curgă prin țeava spartă.

Pentru a preveni reapariția acestei probleme supărătoare, este important să contactați un instalator urgențe pentru a verifica regulat starea țevilor, dacă au suferit coroziune și cât sunt de uzate.

Care sunt cele mai eficiente reparații temporare pentru țevi crăpate?

O țeavă fisurată sau spartă poate provoca o serie de probleme, inclusiv inundații, umflarea parchetului, pătarea pereților și distrugerea mobilierului, fără a mai menționa costurile generate de pierderile mari de apă care au loc în astfel de situații. Dacă observați că o țeavă este fisurată, crăpată sau se sparge brusc, este important să acționați repede, pentru a limita cât mai mult posibilele deteriorări. Vă prezentăm în rândurile următoare pașii privind remedierea temporară a unei țevi crăpate sau sparte până când un instalator urgențe va putea rezolva problema în mod corespunzător.

Întâi de toate, trebuie să știți că cele mai obișnuite tipuri de țevi sunt realizate din plastic. Deși țevile din plastic sunt destul de fiabile, sunt susceptibile să se deterioreze mai mult decât țevile fabricate din alte materiale. Rădăcinile viguroase ale copacilor și condițiile meteorologice extreme pot conduce la tot felul de fisuri, care sunt adesea dificil de identificat. Multe persoane nu știu că au o țeavă fisurată și se trezesc deodată cu o inundație de amploare.

O altă cauză comună a unei țevi crăpate este presiunea prea mare, cauzată de o acumulare de resturi, deșeuri și alte materiale aruncate. Apa va încerca să treacă pe lângă acea acumulare de resturi, punând o presiune puternică asupra țevii și ducând la formarea sau răspândirea fisurilor. O altă cauză a țevilor crăpate este lovirea accidentală sau perforarea unei țevi în timpul proiectelor de amenajare a spațiului, de renovare sau remodelare. Un profesionist sau un instalator urgențe vă poate ajuta să evitați această problemă prin indicarea celor mai importante măsuri de siguranță privind conductele și întreg sistemul sanitar.

Cum foarte multe țevi sunt amplasate subteran, repararea lor adecvată poate fi o provocare majoră chiar și pentru cel mai experimentat instalator. Pentru a preveni scurgerile, dopurile pe canalizare și contaminarea apei, este necesar să optați la serviciile profesionale ale unui instalator urgențe, dar pentru a repara rapid o țeavă fisurată până când acesta va ajunge la fața locului, puteți să apelați la o soluție temporară. Este vorba despre utilizarea unei soluții de etanșare.

Înainte de a trece la treabă, este important să opriți alimentarea cu apă dacă observați o problemă cu conducta. În funcție de tipul fisurii care se formează, uneori va trebui să înlocuiți o țeavă întreagă, alteori va trebui să înlocuiți doar un mic segment. Este foarte important în acest moment să evaluați daunele. Dacă țeavă este crăpată până la capăt între îmbinări, va trebui să înlocuiți întreaga țeavă. În general, o gaură sau o fisură de mici dimensiuni pot fi reparate cu mai multă ușurință.

Fisurile pot fi reparate temporar cu un agent de etanșare, dar va trebui să pregătiți corespunzător conducta. Dacă aveți de-a face cu o țeavă din plastic, va suporta în mod diferit materialul de etanșare și, uneori, va fi nevoie să șmirgheluiți puțin zona pe care o reparați, pentru a o face mai rugoasă și pentru ca materialul de etanșare să adere mai rapid. Prin șmirgheluirea suprafeței, veți obține un contact adecvat între agentul de etanșare și suprafața țevii, rezultând astfel o reparație destul de durabilă.

Este foarte important și cum anume aplicați agentul de etanșare. În funcție de materialul din care este fabricată țeava, majoritatea magazinelor de materiale de construcții propun substanțe de etanșare special formulate fie pentru plastic, fie pentru PVC, în funcție de tubulatură. Substanța de etanșare va trebui aplicată cu un aplicator special exact peste zona afectată. Este bine să respectați cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj. Aplicarea incorectă a agentului de etanșare poate provoca o creștere a presiunii, ceea ce poate cauza probleme suplimentare și poate duce la înlocuirea întregii conducte.

După ce ați aplicat substanța de etanșare, puneți puțină presiune pe țeavă pentru ca substanța să adere în mod corespunzător. Evitați să puneți o presiune prea mare deasupra țevii pentru a nu provoca răspândirea fisurii.

Urmând acești pași, ar trebui să puteți remedia temporar problema unei țevi crăpate până când aceasta va putea fi reparată corespunzător de către un instalator urgențe profesionist. O remediere temporară nu este recomandată ca soluție pe termen lung, întrucât poate duce la probleme suplimentare și la daune substanțiale.