Fiecare locuință și, în general, fiecare construcție are nevoie de propriul sistem de aer condiționat. Cel mai probabil, sistemul care se potrivește casei dumneavoastră nu va fi potrivit și pentru birou sau pentru o altă construcție pe care o dețineți. Este esențial ca sistemul de aer condiționat să fie compatibil cu nevoile personale, tocmai pentru a vă asigura confort, siguranță și eficiență deplină.

O companie profesională de montare aer condiționat vă poate recomanda cel mai potrivit aparat de aer condiționat atât pentru căminul dumneavoastră, cât și pentru alte spații care servesc unor scopuri diferite. După cum vă puteți da seama, alegerea unui sistem de aer condiționat nu este tocmai o sarcină ușoară. Dimpotrivă, se poate dovedi a fi un proces destul de complex, care trebuie analizat în funcție de o serie de factori.

Dacă pentru locuința noastră vom alege un aparat de aer condiționat în funcție de câte camere avem sau ce suprafața are living-ul, pentru o clădire de birouri, pentru un depozit sau pentru un complex comercial, altele vor fi criteriile după care ne vom ghida în alegerea celui mai potrivit aparat de aer condiționat. Apelând la o companie montare aer condiționat cu experiență, veți fi siguri că beneficiați de sfaturi și recomandări probate și de cele mai bune servicii de montaj și întreținere a aparatului de aer condiționat.

Întâi de toate, vom analiza care sunt criteriile principale pentru alegerea aparatului de aer condiționat pentru o locuință.

Alegerea sistemului de aer condiționat pentru case și apartamente

Indiferent că vorbim despre o casă cu cinci camere sau un apartament cu două camere, există mai mulți factori care determină eficiența unui aparat de aer condiționat. Arhitectura locuinței are cel mai mare impact asupra produsului finit.

Trebuie să luăm în considerare scopul și utilizarea clădirii, tipul de structură, localizarea și forma sa, pereții, tipul de acoperiș, plafoanele, ferestrele și ventilația disponibilă. De asemenea, o companie montare aer condiționat va evalua cât spațiu este disponibil pentru echipamentele și conductele sistemului. Ba chiar se poate spune că acesta este doar începutul unei liste extinse de factori pe care o companie montare aer condiționat îi are în vedere atunci când recomandă cel mai potrivit aparat de aer condiționat pentru nevoile personale și pentru tipul construcției.

Fie că vorbim despre o casă cu suprafață generoasă sau despre un apartament, întotdeauna este necesar să ne concentrăm asupra modului în care sistemul va răci, va ventila și va filtra aerul din încăpere. În cazul sistemelor de aer condiționat cu funcție de încălzire, în timpul procesului de montare aer condiționat, specialistul se va asigura că aparatul își îndeplinește această funcție fără probleme.

Un aparat de aer condiționat potrivit trebuie să fie capabil să îndeplinească perfect toate funcțiile de care dispune astfel încât dumneavoastră să vă bucurați de confort în orice anotimp și de eficiență energetică. Nu în ultimul rând, un aparat de aer condiționat care este compatibil cu suprafața unei locuințe și își îndeplinește fără probleme toate funcțiile este un aparat care se va bucura de o durată lungă de funcționare.

Unul dintre cele mai moderne și performante sisteme de aer condiționat pentru o locuință cu mai multe camere este sistemul split. Un sistem split este alcătuit dintr-o unitate interioară și o unitate exterioară. Unitatea interioară include un filtru și o bobină de vaporizator, în timp ce unitatea exterioară dispune de un ventilator, un compresor și o bobină de condensator. Unitatea exterioară cu rol de condensare și unitatea interioară cu rol de tratare a aerului funcționează împreună pentru a vă oferi confort maxim în orice încăpere. Un sistem split permite montarea a două unități interioare, în timp ce un sistem multi-split permite montarea mai multor unități interioare.

O companie montare aer condiționat vă poate indica cele mai potrivite locuri pentru instalarea unităților interioare astfel încât să vă bucurați de temperaturi confortabile în întreaga locuință.

Alegerea sistemului de aer condiționat pentru depozite comerciale

Atunci când vorbim despre spații comerciale, garaje, subsoluri sau depozite, vorbim despre suprafețe generoase, deseori cu nivele multiple, cu tavane înalte și încăperi mari. Asta înseamnă că astfel de spații au nevoie de puterea unui sistem centralizat de aer condiționat. Aceste sisteme utilizează conducte ample pentru a distribui aerul în toate încăperile și în întreg spațiul, de la stânga la dreapta și de sus în jus, fără a risipi energie electrică. Este obligatoriu să apelați la un specialist montare aer condiționat pentru instalarea unui astfel de aparat. Sistemul centralizat de aer condiționat dispune de un compresor mare care poate distribui aer rece în clădirile comerciale sau industriale cu suprafețe uriașe.

Este important să rețineți că dimensiunea și capacitatea unui aparat de aer condiționat contează enorm. De exemplu, o construcție mai mică, cum ar fi un apartament cu două camere, nu necesită un sistem de aer condiționat masiv. Un aparat de aer condiționat standard sau un sistem split va face față cu brio. Dacă aparatul de aer condiționat este prea mare pentru un spațiu, va trece în mod constant de la modul on la modul off, ceea ce înseamnă că temperatura nu va fi niciodată constantă, iar aparatul de aer condiționat va consuma foarte multă energie. Pe de altă parte, dacă un sistem de aer condiționat este prea mic, va fi suprasolicitat, nu va furniza în mod corespunzător temperaturile dorite și va avea o durată scurtă de funcționare. Cu alte cuvinte, chiar dacă producătorul garantează că aparatul de aer condiționat are o durată minimă de funcționare de 10 ani, aparatul va beneficia de această durată doar dacă deținătorul se asigură că îndeplinește anumite condiții.

Întâi de toate, este obligatoriu ca puterea aparatului să corespundă cu suprafața care se dorește să fie răcită, mai apoi este important ca procesul de montare aer condiționat să fie efectuat corect, iar într-un final, deținătorul trebuie să ofere sistemului curățarea și întreținerea de care are nevoie. Un aparat de aer condiționat neglijat poate beneficia de cel mult 6 ani de funcționare.

O companie montare aer condiționat cu experiență vă poate recomanda cel mai potrivit sistem de aer condiționat pentru locuința sau pentru spațiul dumneavoastră comercial sau industrial.

Alegerea unui aparat de aer condiționat la locul de muncă

Alegerea unui aparat de aer condiționat la locul de muncă poate fi o sarcină la fel de dificilă ca în cazul unei locuințe. Și în această situație, trebuie luați în considerare mai mulți factori, începând chiar cu caracteristicile spațiului care necesită aer condiționat. Este imposibil să vă dați seama ce tip de sistem de aer condiționat aveți nevoie fără să știți cu exactitate care sunt caracteristicile cele mai problematice ale spațiului pe care îl dețineți.

De exemplu, spațiile de birouri cu tavane înalte pot avea, uneori, anumite locuri unde aerul este ușor mai cald decât în restul încăperii. Acest fenomen are loc din cauza tavanelor înalte care determină sistemul de aer condiționat să funcționeze mai mult pentru a circula aerul rece în întreaga încăpere. Deoarece acele spații cu aer cald nu vor fi foarte deranjante, s-ar putea să credeți că tavanele înalte nu reprezintă o problemă prea mare, însă adevărul va fi indicat de facturile la energie electrică.  Adesea, spațiile cu tavane înalte necesită mai multe conducte decât spațiile cu înălțimi normale ale plafonului.

Haideți să ne gândim acum ce tip de sistem de aer condiționat ar avea nevoie un spațiu deschis de birouri. Deși birourile deschise sunt excelente pentru lucrul în echipă, pentru comunicare și colaborare, știți probabil cât de dificil este să mențineți o temperatură potrivită dacă utilizați doar o singură unitate de climatizare. Birourile cele mai apropiate de unitatea de aer condiționat pot fi prea reci, în timp ce angajații care lucrează în partea cealaltă a biroului se pot plânge de căldură.

Cu alte cuvinte, fiecare spațiu de birouri are nevoi diferite. Mai mult decât atât, unele tipuri de companii trebuie să beneficieze întotdeauna de temperaturi constante, în timp ce în cadrul altor companii, temperaturile pot fluctua ușor. Gândiți-vă, de exemplu, la o companie IT care dispune de mai multe computere și de una sau mai multe camere care găzduiesc servere și alte echipamente IT. Aceste echipamente au nevoie de aer rece pentru a se evita riscul de supraîncălzire. Un mediu adecvat care beneficiază de un sistem performant de aer condiționat va asigura că toate dispozitivele rămân în stare corespunzătoare de funcționare.

Odată ce ați depistat toate caracteristicile spațiului și știți cu exactitate ce cerințe aveți, puteți începe să vă decideți asupra diferitelor tipuri de unități de aer condiționat.

Sistemul de aer condiționat central

După cum sugerează și numele, un sistem central de climatizare este un sistem performant care are capacitatea de a răci spații mari. Aceste sisteme de aer condiționat au compresoare mari și capacitatea de a produce cantități uriașe de aer rece. Acestea consumă destul de multă energie, așa că trebuie să vă asigurați că afacerea dumneavoastră este capabilă să acopere costurile.

Sistem de aer condiționat split

Dacă aveți un spațiu de birou deschis sau un spațiu comercial mare, puteți lua în considerare unitățile de aer condiționat split sau multi-split. În loc să aveți o unitate interioară mare care răcește prea mult spațiile din imediata apropiere și nu afectează temperaturile din spațiile mai îndepărtate, puteți apela la o companie profesională de montare aer condiționat pentru a monta două sau trei unități interioare separate care vă pot ajuta să vă asigurați că spațiul este răcit în mod uniform. În acest caz, toate unitățile interioare ale aerului condiționat vor fi conectate la o unitate exterioară și la un controler principal, astfel încât temperatura să fie tot timpul constantă.

După cum puteți vedea, există mai mulți pași implicați în luarea deciziei cu privire la alegerea sistemului de aer condiționat potrivit pentru locuința dumneavoastră sau pentru un spațiu comercial ori de afaceri. Este recomandat să optați pentru serviciile unei companii de montare aer condiționat atât pentru alegerea celui mai performant sistem, cât și pentru instalarea și întreținerea aparatului de aer condiționat.