Confortul pe care îl poate oferi o centrală termică cu greu poate fi obținut cu ajutorul altei modalități de încălzire a locuinței. De cum se instalează primele zile friguroase, ne-am obișnuit ca printr-o simplă apăsare de buton, să beneficiem de căldură și de temperatura la care ne simțim cel mai bine. Iată de ce majoritatea oamenilor intră în stare de panică atunci când centrala termică dă semne să nu mai funcționeze corespunzător.
Este indicat să aveți la îndemână datele de contact ale unui instalator centrale termice non stop care vă poate veni rapid în ajutor atunci când afară este ger, iar dumneavoastră nu beneficiați de căldura la care visați. Vă prezentăm în cele ce urmează cele mai comune probleme care pot apărea în cazul încălzirii centrale și cum pot fi remediate rapid pe cont propriu sau cu ajutorul unui instalator centrale termice non stop.
Distribuția neuniformă a căldurii
Dacă constatați că un calorifer nu se încălezește uniform sau că partea superioară este caldă, în timp ce partea inferioară este rece, înseamnă că trebuie să aerisiți caloriferul. Cu această ocazie, verificați toate caloriferele din locuință și aerisiți-le pe toate, rând pe rând. De obicei, această problemă are loc din cauza unei acumulări de aer în sistemul de încălzire centrală.
Puteți aerisi pe cont propriu toate caloriferele din locuință dacă dețineți o cheie specială care să se potrivească sau, la fel de bine, puteți apela la ajutorul unui instalator centrale termice non stop, mai ales dacă mai există și alte semne care vă îngrijorează. Caloriferele se aerisesc întotdeauna doar după ce ați oprit centrala termică pentru a nu provoca o și mai mare acumulare de aer în calorifere.
Plasați un recipient sub robinet și răsuciți cheia pentru a elibera aerul care a pătruns în calorifer. Odată ce aerul este evacuat, apa caldă va începe să curgă din supapă. Fiți atent, deoarece apa va fi foarte caldă. După închiderea supapei, utilizați o cârpă pentru a șterge orice exces de apă de pe calorifer.
Caloriferele nu se încălzesc
Dacă sistemul de încălzire centrală nu vă încălzește casa, verificați dacă primiți apă caldă. Dacă numai încălzirea provoacă o problemă, acest lucru poate fi cauzat de pompa de încălzire centrală și de supapa pompei. Acestea tind să nu mai funcționeze în mod efectiv dacă încălzirea centrală nu a fost utilizată pentru o perioadă mai lungă de timp și este brusc utilizată. Cel mai adesea, puteți să bateți ușor cu un ciocan pentru a elibera convulsiile.
Dacă nu aveți nici apă caldă și nici caloriferele nu se încălzesc, cel mai probabil problema este cauzată de o eroare a sursei de alimentare conectată la centrală. După ce verificați dacă alimentarea cu energie electrică este activată, determinați dacă problema a fost cauzată de o siguranță arsă. Oprirea sistemului și înlocuirea siguranței ar trebui să remedieze problema.
Verificați lumina pilot pentru a vă asigura că funcționează și încercați să depistați dacă mai există și alte probleme potențiale cu sursa de alimentare. Dacă nu vă descurcați pe cont propriu în această situație, cel mai bine ar fi să contactați un instalator centrale termice non stop.
Nu funcționează toate caloriferele
Dacă doar anumite calorifere dintr-un sistem de încălzire centrală se încălzesc, problema poate fi cauzată de un sistem dezechilibrat. Este posibil ca cele mai apropiate calorifere de sursa de energie să preia toată căldură și să nu o distribuie mai departe. Sistemul va trebui să fie reechilibrat astfel încât căldura să se răspândească în mod egal. Dacă vă aflați în această situație, un instalator centrale termice non stop vă poate ajuta să remediați problema.
Probleme cu temperatura
În cazul în care temperatura din casă nu ajunge la temperatura la care termostatul este setat, această problemă poate fi cauzată de o acumulare de rugină în calorifere, care împiedică curgerea eficientă a apei calde. Poate fi necesar să scoateți caloriferele și să le spălați cu un furtun.
Sistem de încălzire centrală zgomotos
În cele mai multe cazuri, un sistem de încălzire centrală care funcționează bine nu emite niciun zgomot sau sunet aparte. Prin urmare, dacă auziți zgomote provocate de sistemul de încălzire, se prea poate să vă confruntați cu unele probleme care necesită intervenția unui instalator centrale termice non-stop. Un sistem zgomot este, cel mai adesea, iritant și vă poate întrerupe somnul și alte activități relaxante.
Cea mai bună modalitate de a determina sursa problemei este să verificați unele aspecte. De exemplu, dacă auziți zgomote de scârțâit care provin din podea sau din pereți atunci când sistemul de încălzire funcționează, acest lucru ar putea indica probleme cu conductele aflate sub pardoseală sau în interiorul pereților. Deoarece apa caldă călătorește de la centrală prin pereți, provoacă extinderea țevilor. Pe măsură ce apa se răcește, conductele se vor contracta înapoi la dimensiunea lor normală. Dacă țevile expandate ajung prea aproape de podea, veți auzi un zgomot destul de puternic pe măsură ce acestea se vor extinde și se vor contracta.
Identificați sursa zgomotului și inspectați țevile din zona respectivă. Dacă conductele sunt îndoite, încercați să introduceți o bucată de pâslă în jurul țevilor în zona respectivă pentru a crea un mediu mai silențios. Dacă conductele sunt prea strânse, încercați să tăiați o crestătură în suprafață pentru a crea mai mult spațiu pentru extinderea țevilor. Asigurați-vă că țevile nu se ating, caz în care din nou puteți folosiți pâsla pentru a crea o separare între țevi. Dacă sunetele produse de țevi vi se par foarte deranjante, contactați un instalator centrale termice non stop care poate diagnostica mai precis problema cu care vă confruntați.
De asemenea, mai puteți auzi un zgomot de ciocănit sau de lovit în țeavă. Astfel de sunete se aud când circulația apei este oprită brusc. Practic, se creează valuri de apă în țevi, provocând acest sunet de ciocănit sau de lovit. Aceste sunete se vor auzi până când valurile din țevi se vor domoli. Dacă sistemul dumneavoastră are un defect de oprire, acest lucru poate împiedica circulația apei în sistem fără probleme. Dacă toate aceste elemente sunt în regulă și în continuare se aud zgomote, ar trebui să verificați debitul de apă pentru a vă asigura că nu circulă prea repede.
Unele persoane contactează un instalator centrale termice non stop întrucât acuză sunete de vibrații care provin de la centrala termică. Mai precis, acest tip de semnale sonore provin de obicei din pompă. Ca atare, verificați mai întâi viteza pompei. Dacă este setată la un nivel prea ridicat, aceasta poate fi cauza problemei și trebuie doar să ajustați puțin nivelul. Dacă această soluție nu remediază problema, de vină poate fi dimensiunea conductelor. În cazul în care conductele sunt prea mici pentru a se adapta cantității de apă pe care o transportă, acestea pot crea, de asemenea, zgomotul de vibrații. Pentru a instala țevi mai mari, este posibil să trebuiască să solicitați ajutorul unui instalator centrale termice non stop.
Atunci când efectuați orice reparații la nivelul sistemului de încălzire centrală, asigurați-vă întotdeauna că respectați măsurile de siguranță necesare. Dacă sfaturile de depanare de mai sus nu ajută la remedierea problemei, poate fi necesar să consultați un instalator centrale termice non stop.
Sfaturi pentru menținerea unui sistem de încălzire centrală
Majoritatea dintre noi considerăm că sistemul nostru de încălzire centrală va funcționa fără nicio problemă la infinit. În fiecare an, când vine sezonul rece, pornim centrala și așteptăm ca aceasta să funcționeze perfect. Dar când centrala nu funcționează corect și suntem nevoiți să suportăm unele neplăceri, de abia atunci începem să îi acordăm atenția necesară.
Un sistem central de încălzire a aerului necesită o întreținere anuală. Dacă efectuați această întreținere în mod regulat, centrala dumneavoastră va beneficia de o durată lungă de funcționare, oferindu-vă căldura și confortul de care are nevoie întreaga familie. În general, este recomandată o verificare anuală a siguranței centralei de către un profesionist.
Totuși, și pe cont propriu puteți face unele verificări. De exemplu, verificați lumina pilot. Dacă aveți centrală cu gaz natural, verificați lumina pilotă pentru a determina dacă flacăra este aprinsă și dacă este de culoare albastră. Veți ști că aveți o problemă cu lumina pilot dacă flacăra este în mare parte portocalie sau galbenă.
Mai apoi, înainte ca vremea rece să se instaleze, porniți centrala și observați dacă trimite aer cald prin orificiile de ventilație și dacă nu există alte sunete nefamiliare sau mirosuri stranii. Foarte indicat este și să schimbați filtrul cel puțin o dată pe an. Dacă locuiți într-o zonă cu praf sau dacă există alți factori care ar putea contribui la prezența prafului în casa dumneavoastră, ar trebui să examinați filtrul pentru a vă asigura că este încă curat. Un filtru murdar poate determina apariția prafului în locuința dumneavoastră, ceea ce ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea membrilor familiei, în special dacă un membru al familiei are probleme cu alergii sau astm. Un filtru murdar poate, de asemenea, să influențeze eficiența centralei.
În cele din urmă, poate fi necesar să lubrifiați porturile de ulei. Dacă centrala este un model nou, nu va fi necesar să lubrifiați porturile de ulei, dar dacă este un model mai vechi, ar trebui să lubrifiați porturile o dată pe an. Porturile de ulei sunt amplasate în apropierea motorului centralei. Va trebui să scoateți capacul de acoperire, apoi să aplicați două până la trei picături de ulei de motor în fiecare port.
Respectând doar câteva măsuri de precauție și de întreținere preventivă, centrala termică vă poate oferi căldură, apă caldă, confort și stare de bine timp îndelungat, în timp ce poate contribui și la sănătatea mediului din casă.
Cristina Patriche
Buna dimineata.Am probleme cu centrala si a venti un instalator .I a zis ca apa era inghetata pe teach de afara .Dupa ce plecat a inceput sa se aude ca si cum ar vorbe ceva sau valuri ca lovește în centrala .Am închis o de frica ce se poate intampla?Multumesc
Cristina Patriche
Am probleme cu centrala si se aude un zgomot ciudat de lovituri