Mașina de spălat a devenit unul dintre echipamentele indispensabile din mai toate locuințele. Ne ușurează viața, ne garantează haine curate în cel mai scurt timp și ne oferă mai mult timp liber pe care îl putem folosi exact așa cum ne dorim mai mult.

Dacă în urmă cu câțiva zeci de ani, mulți nu aveam încă o mașină de spălat sau ne spălam rufele cu ajutorul unei mașini de spălat manuale, astăzi tehnologia avansată și-a spus cuvântul și asupra mașinilor de spălat. Cu încărcare frontală sau verticală, slim, cu uscător sau fără uscător, cu funcții de înmuiere, îndepărtare pete persistente, spălare articole de exterior sau cu funcții de dezodorizare și dezinfectare, mașinile de spălat sunt proiectate azi astfel încât să îndeplinească cele mai variate nevoi.

Unii optează pentru o mașină de spălat cu funcții speciale de spălare a articolelor sportive și de exterior, în timp ce multe familii cu copii optează pentru mașinile cu uscător. Totuși, oricât de mult confort ne-ar oferi o mașină de spălat performantă, din când în când mai prezintă și unele probleme. În cadrul acestui articol, vom analiza care sunt cele mai frecvente probleme cu care vă puteți confrunta și când este necesară intervenția unui instalator mașină de spălat.

În general, chiar și cele mai moderne mașini de spălat pot prezenta scurgeri sau vă pot inunda locuința, pot avea probleme în timpul procesului de centrifugare sau pot fi mult prea zgomotoase. După cum bine știți, fiecare problemă are și o cauză, precum și o modalitate de reparare. Cel mai sigur este să apelați întotdeauna la un instalator mașină de spălat pentru a remedia eventualele probleme.

Mașina de spălat prezintă scurgeri

O mașină de spălat care începe să prezinte scurgeri de apă, să picure sau chiar să verse apă pe pardoseală nu oferă nicidecum confortul la care visăm și nici economii de timp. Când mașina dumneavoastră prezintă scurgeri sau provoacă inundații, cel mai indicat ar fi să apelați la un instalator mașină de spălat.

Evident, primul pas presupune să vă dați seama de unde provin scurgerile. Un instalator mașină de spălat va evalua momentul în care apa începe să iasă din mașină. Tocmai acest moment poate indica cel mai bun plan de reparații.

Probleme în timpul ciclului de alimentare

De exemplu, dacă scurgerea de apă apare aproape de începutul ciclului de umplere, este posibil să aveți un întrerupător de presiune defect. Întrerupătorul de presiune este cel care comunică mașinii de spălat când este timpul să oprească alimentarea cu apă. O supapă de umplere defectă poate să nu reușească să oprească alimentarea cu apă la momentul potrivit. În astfel de situații, apa se revarsă din abundență în timpul ciclului de alimentare.

Mai poate fi vorba și despre alte cauze care pot duce la revărsarea apei din mașina de spălat, indiferent că vorbim de o mașină cu încărcător frontal sau superior. Detergentul de rufe joacă și el un rol important. Prea mult detergent de rufe sau un detergent de rufe care provoacă prea multă spumă poate duce, de asemenea, la revărsarea apei.

Dacă mașina de spălat nu este supraîncărcată, dar prezintă scurgeri de apă în timpul alimentării, un instalator mașină de spălat va verifica furtunurile de admisie care aduc apa de la robinet la mașina de spălat. Dacă se depistează o scurgere de apă în locul unde furtunul se atașează la robinet, un instalator mașină de spălat va scoate furtunul, va aplica o bandă de instalare pe filetele capului robinetului și va reasambla furtunul. O nouă șaibă în interiorul furtunului ar putea remedia problema.

Probleme în timpul ciclului de centrifugare

De fiecare dată după ce umpleți mașina cu haine, este bine să verificați garnitura din cauciuc din jurul ușii. În cazul unei mașini cu încărcare frontală, garnitura se poate crăpa sau se poate umple cu murdărie, cauzând revărsarea apei. De asemenea, dacă nu ați folosit combinația corectă de detergenți, apa poate fi forțată să iasă din mașină.

Probleme în timpul ciclului de scurgere

Majoritatea mașinilor de spălat cu încărcare frontală au un dop de evacuare detașabil sau un furtun mic în care se colectează toată murdăria. Ar trebui să-l curățați la fiecare câteva luni, astfel încât să nu se înfunde și toată murdăria să se întoarcă în mașina de spălat. Așa cum vă poate spune și un instalator mașină de spălat, este ideal să curățați fiecare parte a mașinii de spălat cel puțin o dată la trei luni.

Curățați sertarele de detergenți, sertarul unde se adună toată murdăria și scamele, garnitura de cauciuc și efectuați o spălare fără haine, utilizând oțet. După ce ați curățat fiecare parte a mașinii așa cum vă indică manualul utilizatorului, efectuați un ciclu de scurgere pentru a vedea dacă mai au loc scurgeri de apă.

Un instalator mașină de spălat va verifica și furtunul de evacuare, pornind mașina în timpul ciclului de scurgere. Veți auzi cum apa circulă prin furtun. Aveți grijă să vă asigurați că nu există picături de apă în jurul zonei de drenaj, indiferent dacă este vorba de o țeavă de scurgere încastrată în perete sau de alt tip de scurgere. Totodată, asigurați-vă că furtunul este fixat ferm în interiorul zonei de drenaj și că nu există un blocaj în interiorul țevii de drenaj care cauzează o scurgere de apă.

Probleme avansate

Atunci când apa se revarsă din mașina de spălat rufe, dar nu puteți identifica sursa acestei probleme, cel mai bine este să apelați la un instalator mașină de spălat. Cel mai probabil,vă confruntați cu probleme mai avansate care necesită reparații complexe. Un instalator mașină de spălat va scoate panoul din spate pentru a avea acces la furtunurile interioare, la pompă și la toate celelalte conexiuni. În acest fel, se poate vedea dacă pompa mașinii prezintă scurgeri, caz în care va fi necesară înlocuirea sa.

În cazul în care furtunul prezintă scurgeri, un instalator va încerca să le strângă mai bine sau să înlocuiască șaibele din interior. Dacă apa se revarsă din cauza garniturii de cauciuc deteriorate, trebuie să știți că reparațiile sunt consumatoare de timp. Va trebui să înlocuiți garnitura, achiziționând un kit care include garniturile de cauciuc și șuruburile pentru marca și modelul mașinii dumneavoastră.

Nu pornește centrifugarea 

Când mașina dumneavoastră nu îndeplinește funcția de centrifugare, ar putea exista o serie de posibile cauze, dar tot ce trebuie să faceți este să găsiți cauza corectă. Un tambur care nu se rotește și nu reușește să stoarcă rufele este una dintre cele mai frecvente probleme ale unei mașini de spălat care necesită intervenția unui instalator mașină de spălat.

Deși majoritatea oamenilor presupun că principala problemă poate fi cureaua de transmisie, nu întotdeauna ea este vinovată. Cu toate acestea, cureaua de transmisie este foarte ușor de verificat. Cu ușa mașinii de spălat deschisă, încercați să rotiți tamburul. De obicei, va exista o rezistență, dar dacă centura s-a rupt, tamburul se va roti mai ușor. În acest caz, un instalator mașină de spălat va scoate din priză mașina, va deschide panoul de acces și va înlocui curea de transmisie.

Un alt factor pentru care mașina nu intră în centrifugare ar putea fi pompa. Și în acest caz, este indicat să apelați la un instalator mașină de spălat pentru a scoate panoul de acces și pentru a examina pompa. În cazul în care există probleme cu pompa, foarte probabil va fi necesar să înlocuiți întreaga pompă. Problema poate fi, de asemenea, cu centura pompei. Ar putea fi ruptă sau foarte uzată. În ambele cazuri, va fi necesară înlocuirea sa.

La rândul său, motorul poate fi cel care cauzează probleme. Cele mai multe mașini dispun de un motor care rulează într-o singură direcție pentru spălare și în direcția opusă pentru centrifugare. Nu este neobișnuit ca acesta să funcționeze perfect într-o direcție, dar să nu funcționeze deloc în cealaltă direcție. În acest caz, nu aveți altă opțiune decât să înlocuiți întregul motor. Dacă mașina de spălat are probleme cu motorul, puteți observa o scânteie în timpul funcționării.

În cele din urmă, trebuie să aducem în discuție și ambreiajul mașinii de spălat. Unele mașini de spălat folosesc un ambreiaj pentru a ajuta mașina să ajungă la viteza ideală de centrifugare. Când ambreiajul este uzat, tamburul va avea probleme la atingerea vitezei de centrifugare sau nu se va roti deloc. În acest caz, veți avea nevoie de un instalator mașină de spălat care să îl înlocuiască, deoarece reparațiile necesare sunt destul de complexe.

Mașina de spălat este un electrocasnic de mare ajutor și cei mai mulți dintre noi nici nu ne putem imagina cum ar fi viața fără un astfel de echipament modern. Chiar și acele câteva ore în care un instalator mașină de spălat se ocupă de reparațiile necesare pot părea un chin, în special dacă în gospodărie sunt mulți membri, printre care și copii de vârstă mică.

Pentru a preveni astfel de neplăceri, este recomandat să instalați mașina pe o suprafața perfect plană, să încărcați întotdeauna doar cantitatea de haine recomandată de producător, să folosiți cantitatea menționată de detergent și, desigur, să efectuați întreținerea corespunzătoare.

Vă recomandăm să apelați întotdeauna la un instalator mașină de spălat în cazul în care nu reușiți să depistați cauza problemei cu care vă confruntați. Deși multe mașini de spălat sunt inteligente și producătorii vă pot oferi o soluție de reparații online doar cu ajutorul unei aplicații mobile, pentru problemele avansate, este indicat să apelați la un instalator cu experiență.