Orice locuință are nevoie de un sistem principal de încălzire pentru a ne bucura de confort și de temperaturi optime în anotimpurile reci. Alegerea sistemului de încălzire este influențată de mai mulți factori, printre care bugetul disponibil, suprafața pe care dorim să o încălzim, cheltuielile la utilități care vor veni în fiecare lună rece și dacă suntem sau nu dispuși să depunem un efort pentru încălzirea locuinței noastre.
Cele mai multe persoane optează pentru încălzirea pe care o pot asigura centralele termice, iar un instalator centrale termice vă poate recomanda o sursă de căldură optimă pentru casa dumneavoastră pentru a vă ajuta să reduceți costurile asociate cu consumul energiei pe termen lung, dar care să vă și ofere totodată un nivel maxim de confort.
De la centralele termice până la încălzirea în pardoseală, vom evalua în rândurile următoare principalele opțiuni de încălzire și care sunt criteriile de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți opțiunea potrivită pentru locuința dumneavoastră.
Centrale termice
În ultimii ani, tot mai multe persoane apelează la un instalator centrale termice pentru ca iarnă să nu îi mai prindă din nou pe nepregătite. Centralele termice sunt, de obicei, alimentate cu gaze naturale, cu electricitate, cu lemne, paleți, brichete sau chiar păcură. Practic, centrala termică încălzește aerul și îl dirijează spre caloriferele care distribuie aerul cald în casă.
Un termostat poate controla când anume centrala trebuie să funcționeze pentru ca în casă să se mențină o anumită temperatură și când să se oprească. Pentru că multe modele de centrale termice vin la un cost destul de accesibil și pentru că oferă un confort imens fără niciun efort, un număr mare de persoane renunță la modalitățile vechi de încălzire a locuințelor și contactează un instalator centrale termice pentru a se bucura în cel mai scurt timp de toate avantajele pe care le oferă centrala termică.
Un instalator centrale termice vă poate recomanda cel mai potrivit model de centrală în funcție de suprafața pe care doriți să o încălziți, de bugetul de care dispuneți și dacă locuiți la casă sau la bloc. Pentru ca centrala termică să funcționeze cât mai eficient, caloriferele din toată locuința trebuie aerisite ocazional, mai ales înainte de instalarea anotimpului rece. Prin aerisirea caloriferelor, veți permite aerului captat să iasă din calorifer.
Principalul motiv pentru care este necesară aerisirea caloriferelor este pentru mai buna funcționare a caloriferelor, întrucât aerul împiedică caloriferul să se încălzească corect. Odată cu apa care intră în calorifer, intră și o anumită cantitate de aer. Atunci când se acumulează mai mult aer în sistem decât se poate manipula, caloriferele vor înceta să funcționeze la fel de eficient. Cu cât mai mult aer a pătruns în calorifer, cu atât vor fi mai puțin eficiente caloriferele. În cele din urmă, caloriferele cele mai afectate vor înceta să funcționeze.
Cum se aerisesc corect caloriferele?
Aerisirea unui calorifer este o sarcină extrem de ușoară și o problemă care poate fi rezolvată într-o chestiune de câteva minute în majoritatea cazurilor. Un instalator centrale termice finalizează întotdeauna montarea unui centrale prin verificarea caloriferelor și vă va recomanda ca oricând considerați că este necesar să aerisiți caloriferele. De asemenea, un instalator centrale termice vă poate arăta cum se realizează corect aerisirea caloriferelor pentru ca centrala termică să fie cât mai eficientă și să vă bucurați de căldură imediat. Vă vom explica în rândurile de mai jos pașii pe care trebuie să îi efectuați pentru a aerisi caloriferele:
Pasul 1 – Verificați caloriferele
Întâi de toate, va trebui să determinați dacă un calorifer necesită aerisire. De asemenea, asigurați-vă că aveți o cheie adecvată care se potrivește caloriferelor din sistemul dumneavoastră de încălzire centrală. Dacă nu, achiziționați o cheie de la magazinul local de unelte. Verificați toate caloriferele din locuință, pentru a determina eficiența sistemului. Dacă partea superioară a caloriferului este considerabil mai rece decât partea inferioară și centrala termică este pornită, înseamnă că acel calorifer trebuie să fie aerisit.
De asemenea, în cazul în care un calorifer este mai rece decât ar trebui să fie, atunci va trebui, de asemenea, să fie aerisit și să evacuați astfel aerul din sistem. După cum vă poate sfătui și un instalator centrale termice, este indicat să opriți centrala termică înainte de a continua aerisirea caloriferelor, altfel veți determina ca și mai mult aer să pătrundă în calorifere.
Pasul 2 – Aerisirea fiecărui calorifer
Cu condiția să aveți cheia corectă pentru a se potrivi cu caloriferele din locuința dumneavoastră, atașați-o la supapa de aerisire pe care o veți găsi pe calorifer. Supapa de scurgere poate fi pe partea laterală a caloriferului sau în spatele unității. Valvele necesită o cheie specială, care vă permite să le deschideți și să le închideți, eliberând astfel excesul de aer din sistem.
Montați cheia în supapă și rotiți-o încet în sens invers acelor de ceasornic. Dacă funcționează, ar trebui să auziți un șuierat, deoarece aerul iese din interiorul aflat sub presiune al caloriferului. În cele din urmă, odată ce aerul a fost evacuat din sistem, puțină apă ar trebui să se scurgă din supapă. Rotiți cheia în sensul acelor de ceasornic pentru a închide supapa. În acest moment, caloriferul este curățat de aer și ar trebui să înceapă să funcționeze foarte bine.
Pasul 3 – Porniți centrala termică
Porniți din nou încălzirea centrală și lăsați caloriferele să se încălzească. După aproximativ o jumătate de oră, caloriferele ar trebui să fie din nou calde. Când încălzirea este pornită din nou, mergeți în toată casa și verificați fiecare calorifer, pentru a vă asigura că este cald. Dacă vreunul dintre calorifere este încă rece în partea superioară sau peste tot, încercați să îl aerisiți din nou. Dacă nici așa nu funcționează, cel mai bine ar fi să apelați la un instalator centrale termică, întrucât o altă problemă ar putea afecta caloriferul.
Cazane
Spre deosebire de centralele care utilizează o sursă de combustibil pentru încălzirea aerului, cazanele utilizează apă pentru a genera căldură. Sistemul pompează apa în casă, care este apoi încălzită în radiatoare, calorifere sau alte dispozitive. Apa rece rămasă se reîntoarce în cazan și este folosită din nou. Există o varietate de sisteme de încălzire pe bază de apă pe piață, inclusiv cazane pe gaz, cazane electrice și cazane de condensare cu ulei. De cele mai multe ori, un instalator centrale termice poate fi în măsură să vă recomande un model de cazan potrivit nevoilor personale și vă poate asigura un montaj corect și sigur.
Încălzire prin pardoseală
Încălzirea prin pardoseală este una dintre cele mai moderne modalități de încălzire a unei locuințe. Practic, încălzirea prin pardoseală controlează în mod elegant temperatura din casă prin distribuția apei calde prin țevi montate în pardoseală. Un instalator centrale termice poate instala țevile necesare pentru încălzirea prin pardoseală, mai ales dacă optați pentru acest sistem de încălzire în momentul construirii unei locuințe.
Totuși, trebuie să știți că dezavantajul încălzirii prin pardoseală este costul destul de mare. Întâi de toate, acest sistem de încălzire necesită instalare profesională, dar în al doilea rând, vă poate limita alegerile în privința pardoselii. Cu toate acestea, după cum vă poate confirma și un instalator centrale termice, acest sistem este foarte controlat și mai eficient decât majoritatea sistemelor de încălzire de pe piață.
Pompe de căldură
În general, pompele de căldură sunt folosite pentru spațiile mari, pentru hale, supermarketuri sau mall-uri, existând prea puține modele de pompe de căldură pentru uz casnic. Pompele de căldură utilizează aceeași tehnologie ca și aparatele de aer condiționat, doar că invers. Pompele de căldură preiau aerul rece din exterior, extrag aerul cald și îl pompează în casă.
Aceste sisteme vin, de obicei, în două varietăți: aer și sol. O pompă de căldură cu sursă la sol ia căldură de la sol în loc de aerul aflat în mediul înconjurător. Pompele de căldură sunt mai scumpe decât centralele termice sau cazanele, dar sunt foarte eficiente. Dacă sunteți în căutarea unei metode mai eficiente din punct de vedere energetic pentru încălzirea locuinței, atunci pompa de căldură este cea mai bună opțiune.
Radiatoare electrice
Reșourile de podea, radiatoarele și caloriferele electrice și orice alt tip de surse de încălzire directă sunt ideale pentru încălzirea spațiilor definite. Această metodă de încălzire trebuie utilizată numai dacă aveți nevoie să încălziți o singură cameră, deoarece deplasarea aerului către spațiile adiacente este adesea dificilă. Un alt dezavantaj în utilizarea caloriferelor electrice constă în consumul mare de energie și, desigur, facturi mai usturătoare la energia electrică.
Sobă
Sobele pe lemne și sobele pe peleți reprezintă o alternativă excelentă pentru cei care trăiesc în zonele rurale și care sunt dispuși să depună efort pentru a-și încălzi locuința în anotimpurile reci. Lemnul și peleții sunt, în general, mai ieftine decât energia electrică sau gazele naturale, ceea ce le transformă într-o opțiune accesibilă pentru încălzirea casei. Singurul dezavantaj este că va trebui să puneți pe foc lemne în mod constant și că va trebui să vă pregătiți din timp pentru venirea iernii, ceea ce înseamnă că va trebui să cumpărați lemne, să le tăiați și să le depozitați într-un loc sigur.
Șeminee
Cu toate că șemineele oferă mult farmec unei încăperi, trebuie să știți că nu sunt tocmai eficiente pentru încălzirea unei locuințe întregi. De fapt, majoritatea șemineelor pierd mai multă căldură decât oferă. Singura excepție de la regula este dacă șemineul este echipat cu o ușă de sticlă, o sursă constantă de aer exterior și cu un amortizor eficient.
În funcție de nevoile personale, de zona unde locuiți și chiar de ambianța și de tipul de amenajare pe care le doriți în locuința dumneavoastră, puteți opta pentru oricare dintre aceste metode de încălzire. Foarte multe persoane apelează adesea la mai multe tipuri de încălzire a locuinței. În multe locuințe, avantajele pe care le oferă centrala termică sunt completate ocazional de avantajele unui calorifer electric sau al unui aparat de aer condiționat cu invertor, în timp ce alții completează încălzirea centrală cu farmecul unui șemineu electric sau șemineu pe bază de lemne.