An de an, încă de la instalarea primelor nopți răcoroase, ne gândim că în curând va veni momentul să pornim centrala termică care ne va garanta o altă iarnă trecută cu bine. Cu doar o apăsare de buton, centrala termică oferă căldură, apă caldă, o ambianță confortabilă și o stare de bine. Atunci când centrala funcționează excelent, iarna poate veni oricând.

Totuși, n-ar trebui să luăm încălzirea centrală de bună. Deși în primii ani de la instalare, centrala termică poate funcționa fără nici cea mai mică problemă, este recomandat ca un instalator să verifice sistemul de încălzire al casei în fiecare an. Chiar dacă la prima vedere, acest lucru poate însemna o cheltuială suplimentară pe care n-ați face-o, nu uitați că un sistem de încălzire bine menținut înseamnă ca va funcționa mai ușor, va folosi mai puțină energie și va încălzi mai eficient locuința dumneavoastră.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont atunci când examinați sistemul de încălzire este dat de calorifere. Un instalator calorifer poate evalua care este starea caloriferelor înainte de venirea sezonului rece și vă poate înștiința dacă există probleme și cum pot fi rezolvate. Desigur, sunt unele lucrări minore pe care le puteți face pe cont propriu pentru a vă menține caloriferele în stare excelentă de funcționare, însă pentru lucrările mai complexe de reparații, cel mai recomandat este să apelați la serviciile profesioniste ale unui instalator calorifer. Se poate vorbi despre o serie de probleme care ne pot afecta caloriferele atât de necesare pentru încălzirea locuinței.

Uneori, un instalator calorifer poate observa că un calorifer nu are deloc pantă, alteori sunt vizibile semne de rugină, iar în cazurile mai grave, un instalator calorifer vă poate salva locuința de la daunele pe care le poate provoca un calorifer spart.  Haideți să vedem în rândurile următoare care sunt cele mai frecvente probleme ale caloriferelor și cum le puteți remedia dacă dețineți unele cunoștințe de bază și o trusă cu unelte.

Reglați panta caloriferelor

Fiecare calorifer trebuie să dispună de o mică pantă spre conducta de admisie a aburului – aceasta este conducta care iese din podea sau din perete. Dacă un calorifer din locuința dumneavoastră nu dispune de această pantă, puteți să îi creați una adăugând o pană din lemn de maximum 1 centimetru la căpătul aerisitorului. Astfel, veți oferi caloriferului o pantă ușoară care va împiedica zgomotele ciudate și sunetele enervate.

Verificați dacă aerisitorul este blocat

Vopseaua, rugina și coroziunea generală pot bloca aerisitorul și pot împiedica evacuarea corespunzătoare a aerului. Aerul care a pătruns în calorifer împiedică intrarea aburului, așadar caloriferul nu va putea să se încălzească uniform și nu va putea să funcționeze corect. În cazul în care aerisitorul este blocat, este foarte simplu să îl înlocuiți, mai ales că piesele pentru calorifer se găsesc chiar și în magazinele de unelte din cartiere. Odată ce caloriferul s-a răcit, deșurubați pur și simplu aerisitorul și înlocuiți-l cu cel nou.

Verificați supapele de admisie

Verificați poziționarea supapelor de admisie. O supapă parțial deschisă sau închisă nu va ajuta la reglarea căldurii și caloriferul nu va putea să funcționeze corect. Prin urmare, asigurați-vă că supapele sunt fie deschise fie complet închise. Acest lucru se realizează pur și simplu prin rotirea supapelor în poziția de deschis sau de închis.

Verificați dacă supapa prezintă scurgeri

Dacă observați o scurgere la nivelul supapei, încercați să examinați cu atenție zona. De cele mai multe ori, nu supapele sunt afectate, ci piulițele. Este vorba despre piulițele mari, situate la racordurile verticale și orizontale și, din fericire, pot fi fixate ușor, de obicei, prin simpla strângere a piulițelor. Folosind o cheie pentru a ține supapa și o altă cheie pentru a strânge piulița, puteți finaliza cu ușurință această sarcină în câteva secunde. În cazul în care scurgerile par să provină de undeva de sub supapă, încercați să scoateți capacul supapei și să strângeți piulița superioară pe care o veți găsi acolo, cunoscută sub denumirea de piuliță de etanșare. În astfel de situații, este mai bine să apelați la serviciile eficiente și rapide pe care vi le poate oferi un instalator calorifer.

În special dacă nu puteți diagnostica corect problema și nu dețineți uneltele necesare, un instalator calorifer vă poate scăpa de aceste neplăceri. Uneori, chiar dacă strângeți toate piulițele, problema poate fi alta. De exemplu, piesa care conectează supapa la calorifer poate fi deteriorată. În acest caz, ar trebui să scoateți din nou supapa și adaptorul și apoi să instalați piesa nouă. Înlocuiți adaptorul și supapa, reumpleți caloriferul și apoi încercați să observați dacă mai au loc alte scurgeri.

Aerisiți caloriferele

În timpul verii, atunci când sistemul de încălzire nu funcționează, aerul poate pătrunde în calorifere, iar la venirea iernii, observăm că locuința noastră nu beneficiază de căldură. Un calorifer în care a intrat aer nu se poate încălzi uniform sau nu se poate încălzi deloc. Cel mai adesea, partea superioară a caloriferului este caldă, iar partea inferioară este rece. Puteți evacua rapid aerul acumulat în interiorul caloriferelor, aerisindu-le. Cel mai bine este să aerisiți toate caloriferele din casă, începând cu cel mai apropiat de centrala termică și continuând cu toate celelalte, în ordinea în care vin.

Veți vedea că la capătul superior al caloriferului se află un mic aerisitor (supapă de scurgere), de unde se poate scoate aerul din calorifer. Țineți o cană sub supapă și deschideți-o, fie cu o șurubelniță, cu o cheie de radiator, fie prin rotirea supapei. Aerul care a pătruns în calorifer va ieși din abundență, urmat de apă fierbinte. În momentul în care începe să curgă apă, închideți supapa foarte bine.

Verificați dacă există țevi deplasate

Țevile umplute cu apă se vor extinde și se vor contracta pe măsură ce se vor încălzi și se vor răci. Dacă o țeavă nu este fixată corespunzător, această extindere poate duce la deplasarea țevii, situație în care puteți auzi zgomote deranjante. Multe persoane se plâng că sunetele care se aud atunci când pornesc centrala sunt atât de puternice încât nu se pot odihni. Cauzele obișnuite ale acestor zgomote sunt țevile care s-au deplasat sau unele renovări care au afectat țevile. De exemplu, dacă ați construit un nou perete în apropierea țevilor, este foarte posibil ca această schimbare să provoace zgomote.

Puteți scăpa adesea de aceste zgomote enervante, apelând la o examinare profesională efectuată de un instalator calorifer. În urma unei astfel de examinări, un instalator calorifer vă poate înștiința dacă țevile de încălzire sunt fixate ferm și dacă există distanță între țevi sau între țevi și structurile construcției. Dacă țevile sunt prea apropiate una de alta sau dacă țevile ating pardoseala, se poate crea o mică distanță cu ajutorul unei bucăți de pâslă.

Înlocuiți supapele deteriorate

Înlocuirea supapelor deteriorate joacă un rol esențial pentru menținerea intactă a structurii casei dumneavoastră. Deși scoaterea și înlocuirea supapelor caloriferelor reprezintă o lucrare care este bine să o lăsați în seama unui instalator calorifer, dacă dețineți unele cunoștințe și un set adecvat de unelte, puteți înlocui o supapă defectă pe cont propriu.

Începeți procesul de înlocuire a supapei caloriferului oprind supapa de alimentare a radiatorului. Această supapă este în general situată lângă jumătatea inferioară a capătului din spate al radiatorului. Odată ce supapa de alimentare a fost oprită, folosiți o clemă și o șurubelniță pentru a fixa ferm furtunul de evacuare la supapa de scurgere a radiatorului. Supapa de evacuare poate fi găsită de obicei pe partea opusă supapei de alimentare. Dacă ați fixat bine furtunul de golire, așezați capătul opus al furtunului într-o găleată pentru a împiedica scurgerea apei pe podea. Acum, cu ajutorul unei chei, slăbiți cu grijă supapa de scurgere, permițând astfel scurgerea apei în găleată. Odată ce supapa a fost complet golită, scoateți furtunul de evacuare și închideți bine supapa.

Acum că ați golit cu succes supapa de scurgere, este timpul să scoateți supapele de calorifer pe care doriți să le înlocuiți. Cu ajutorul cheii, îndepărtați cu grijă supapele care necesită înlocuire, având grijă să scoateți capetele opuse ale supapelor de la țevile de evacuare sau de alimentare. Urmează să aplicați bandă teflonată și să fixați cu o șurubelniță noile supape. La final, strângeți noile supape cu o cheie și umpleți caloriferul cu apă.

În consecință, chiar dacă nu beneficiază de atenția noastră, caloriferele reprezintă o parte esențială din sistemul de încălzire al locuinței noastre. Deși au apărut noi modalități de încălzire a caselor, de la încălzire prin pardoseală și până la panouri solare, nu sunt semne că locuințele noastre se vor putea lipsi prea curând de prezența caloriferelor.

Marele avantaj al încălzirii centrale este în continuare fiabilitatea acesteia și faptul că nu trebuie să depunem mari eforturi pentru a ne bucura în schimb de un confort imens fără să depindem de nimeni. Optați pentru o evaluare periodică a sistemului de încălzire pentru a mări durata de funcționare a centralei termice și a caloriferelor și pentru a evita unele dintre cele mai neplăcute probleme care pot avea loc.

Deși metodele explicate în rândurile de mai sus vă pot ajuta să scăpați de problema cu care vă confruntați, cel mai bine este să apelați la un instalator calorifer pentru a beneficia de soluții sigure, eficiente și durabile.