Mașina de spălat rufe este unul dintre cele mai utile echipamente de uz casnic. Pentru că ne ajută să economisim timp prețios, pentru că ne garantează haine curate cu un minimum de efort și pentru că ne oferă confort la care nici nu îndrăzneam să visăm acum zeci de ani, se înțelege de la sine că atunci când mașina de spălat se strică întreaga noastră lume parcă se prăbușește.

Cu toate că se ocupă de una dintre cele mai dificile sarcini fără ca noi să depunem o cantitate prea mare de efort, tot este necesar ca din când în când să îi acordăm puțină atenție și îngrijire. În general, o mașină de spălat se bucură de o durată de funcționare direct proporțional cu grija pe care i-o acordăm. Iar grija noastră începe chiar din momentul instalării.

Chiar și cei care preferă să își curețe hainele în spălătoriile chimice, tot dețin acasă o mașină de spălat. Altfel spus, cu toții suntem interesați la un moment dat în viață de ce presupune procesul de instalat mașină de spălat. Fie că dețineți acum o mașină de spălat nouă, fie că intenționați să cumpărăți o mașină de spălat în viitor, este o idee bună să vă interesați despre ce anume implică procesul de instalat mașină de spălat.

După instalarea corectă a mașinii, foarte mult contează cum anume veți folosi acest echipament atât de util. Cel mai bine este să respectați îndeaproape sfaturile și instrucțiunile puse la dispoziție de producătorul mașinii, mai ales în ceea ce privește numărul de kilograme pe care le puteți spăla, câte ture puteți spăla pe zi și ce cantități de detergent să folosiți. În ultimul rând, pentru ca mașina de spălat să se bucure de o durată de funcționare cât mai lungă, este necesar să îi acordați întreținerea de care are nevoie.

Ca atare, curățați măcar o dată la câteva luni sertarele pentru detergenți, aveți grijă să nu rămână detergent uscat, verificați și curățați garnitura de cauciuc a mașinii acolo unde se adună în general foarte multe scame mai ales dacă mașina dispune și de uscător și curățați sertarul unde se adună murdărie.

Ideal ar fi să verificați fiecare haină înainte de a o pune în cuvă pentru a vă asigura că nu sunt hârtii sau monede în buzunare. De asemenea, pentru a preveni dopurile care se pot forma în furtun sau chiar în conducta de canalizare, se recomandă să scuturați foarte bine rufele și așternuturile înainte de a le da la spălat.

În cele din urmă, dacă veți întâmpina eventuale probleme, cel mai bine este să apelați la un specialist în instalat mașină de spălat care poate diagnostica rapid sursa problemei și vă poate propune cele mai potrivite soluții. Pentru început, haideți să vedem ce presupune procesul de instalat mașina de spălat.

Cum se instalează mașina de spălat?

În momentul în care veți desface toate cutiile cu piese ale noii mașini de spălat, veți observa că există trei ieșiri în spatele mașinii. Aceste ieșiri sunt codate în culori pentru a fi mai ușoară conectarea lor la instalațiile sanitare. Dacă știți ce înseamnă acele culori, veți ști unde să conectați furtunurile mașinii de spălat.

Cu excepția cazului în care cumpărați o mașină de spălat care are numai o conexiune de apă rece, vor fi două ieșiri în partea din spate a mașinii. Ieșirea roșie este utilizată pentru conectarea furtunului de apă caldă, iar ieșirea albastră este utilizată pentru conectarea furtunului de apă rece. Există și o a treia ieșire care este, de obicei, de culoare gri și este utilizată pentru a direcționa apa reziduală din mașina de spălat în scurgere.

Odată ce ați scos mașina de spălat din toate ambalajele și ați așezat-o pe o suprafață perfect plană, puteți începe să conectați furtunurile care alimentează mașina cu apă. Un specialist în instalat mașină de spălat vă poate spune ce anume trebuie să faceți înainte de a conecta furtunurile pentru a preveni vibrațiile foarte puternice ale mașinii și zgomotele insuportabile. Tot înainte de a conecta furtunurile, trebuie să verificați toate ambalajele pentru a găsi orice șaibe de cauciuc sau garnituri de etanșare pe care va trebui să le instalați înainte de atașarea furtunurilor.

La final, veți înșuruba capătul furtunurilor de apă rece și caldă la robinetele care asigură alimentarea cu apă. După ce ați conectat furtunurile la robinetele de alimentare cu apă, veți atașa apoi furtunurile la panoul mașinii de spălat. Rotiți conectorul de la robinetul cu apă caldă până la orificiul de evacuare a apei calde de pe partea din spate a mașinii. Faceți același lucru și pentru furtunurile de apă rece. Tocmai ați terminat instalarea sursei de apă pentru mașina dumneavoastră de spălat rufe.

În ceea ce privește furtunul pentru apă reziduală, veți observa că acesta este destul de diferit de furtunurile de alimentare cu apă. În timp ce furtunurile de alimentare cu apă sunt, de obicei, realizate din cauciuc asemănător cu un furtun de grădină, furtunul pentru apă reziduală este un furtun din plastic dur, atașat la spatele mașinii cu o clemă. În manualul mașinii de spălat, veți găsi instrucțiuni clare privind atașarea furtunului de spatele mașinii. Apoi, așezați furtunul de apă reziduală astfel încât să evacuați apa în canalul de scurgere sau plasați furtunul într-o chiuvetă sau cadă. Astfel, apa reziduală va fi direcționată în scurgerea chiuvetei sau a căzii în loc să fie direcționată în scugerea de la nivelul pardoselii.

Trebuie să știți că uneori pot apărea tot felul de probleme, chiar dacă dumneavoastră sunteți sigur că ați montat corect mașina de spălat. În situațiile în care nu puteți depista sursa problemei, cel mai indicat este să apelați la un specialist în instalat mașină de spălat care poate diagnostica problema și va ști cum anume să o remedieze.

Una dintre principalele probleme care apar imediat după instalarea mașinii constă în zgomotul insuportabil pe care mașina îl produce în timpul funcționării.

Depanarea unei mașini de spălat zgomotoase

Pot exista o serie de motive în spatele unei mașini zgomotoase. Întâi de toate, o mașină poate produce zgomot atunci când nu este montată pe o suprafață perfect plană și ca atare se mișcă destul de mult în timpul funcționării. Foarte mulți oameni spun că mașinile lor de spălat se mișcă adesea chiar și câțiva metri în timpul unui singur ciclu de spălare. Un specialist în instalat mașină de spălat vă poate monta mașina în mod corespunzător, astfel încât să fie prevenite din start deplasarea mașinii, vibrațiile și zgomotele asurzitoare.

În cazul în care mașina dumneavoastră de spălat nu funcționează, dar este zgomotoasă atunci când încercați să o porniți, din nou ar putea exista o serie de probleme. Primul lucru pe care trebuie să îl verificați este dacă robinetele care alimentează mașina de spălat sunt activate. Dacă nu sunt, porniți-le. De asemenea, un specialist în instalat mașină de spălat va testa supapa de admisie a apei pentru a se asigura că permite o bună funcționare. Dacă nu, va trebui să fie înlocuită.

Zgomotele produse de mașina de spălat ar putea fi cauzate și de pompa de apă sau de motor. Atât pompa, cât și motorul pot fi verificate. Dacă pompa nu se învârte, va trebui înlocuită, iar dacă motorul s-a ars, va trebui, de asemenea, să fie înlocuit.

Mașina de spălat ar putea produce zgomot și dacă sertarul pentru murdărie este înfundat. Iată de ce este deosebit de important să vă asigurați că toate componentele mașinii sunt tot timpul curate și că niciodată nu puneți la spălat haine în care aveți hârtii, monede, chei, brelocuri sau alte accesorii.

Pe de altă parte, dacă mașina de spălat este foarte zgomotoasă în ciclul de centrifugare, există mai multe modalități de depanare. O problemă foarte frecventă cu mașinile de spălat mai vechi și una care poate provoca un zgomot asurzitor în ciclul de centrifugare este atunci când rulmentul tamburului nu mai funcționează corespunzător. Pentru a remedia această problemă, va trebui să înlocuiți rulmentul și să adăugați noi garnituri de rulmenți. Această sarcină cel mai bine este efectuată de un specialist în instalat mașină de spălat.

Zgomotul poate fi, de asemenea, cauzat de monede sau de alte obiecte mici care sunt blocate în cuvă. Odată ce mașina intră în ciclul de centrifugare, acest lucru poate provoca un zgomot insuportabil. Va trebui să descărcați toate rufele pentru a depista care este problema și apoi va trebui să reluați ciclul de centrifugare. Zgomotele cele mai puternice se aud, de obicei, în timpul ciclului de centrifugare deoarece cuva se mișcă rapid și motorul funcționează mai greu.

De asemenea, este foarte posibil ca încărcătura de rufe din mașina de spălat să nu fie echilibrată adecvat în timpul ciclului de centrifugare. Când se întâmplă acest lucru, zgomotul este destul de distinctiv și sună ca un ciocănit ritmic. Este foarte ușor să rezolvați această problemă. Pur și simplu opriți mașina de spălat, deschideți ușa și redistribuiți încărcătura în mașina de spălat înainte de a relua programul de spălare.

În cele din urmă, o altă cauză care poate duce la zgomote puternice provocate de mașina de spălat este supraîncălzirea. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil dacă ați spălat mai multe ture de rufe una după alta. Cea mai simplă metodă de depanare a unei mașini de spălat pentru această problemă este să lăsați mașina să se răcească pentru câteva ore și apoi să încercați să o porniți din nou. Dacă zgomotul persistă, problema este foarte probabilă la motor, caz în care va trebui să solicitați intervenția unui specialist în instalat mașină de spălat care vă poate spune dacă este cazul să înlocuiți motorul.