Aerul condiționat reprezintă unul dintre cele mai importante echipamente din locuința noastră. Pentru cei care nu pot suporta nicidecum zilele cu temperaturi foarte ridicate și pentru cei care nu își pot respecta rutina de zi cu zi din cauza căldurii insuportabile, aerul condiționat este cea mai bună opțiune.

Cu toate că trebuie să efectuăm o serie de pași până când ne vom bucura de toate beneficiile pe care le oferă un astfel de sistem, se va merita din plin. Oricât de cald ar fi afară, putem să ne bucurăm în continuare de mâncare gătită fără să ne gândim că va fi și mai cald, putem să facem sport și putem să întreprindem orice activitate dragă nouă.

Primul pas pentru a ne bucura de confort, de aer rece, proaspăt și curățat de praf este alegerea unui aparat de aer condiționat potrivit pentru locuința noastră și pentru cererile noaste. Mai apoi, trebuie să ne asigurăm că după instalarea corectă a sistemului de aer condiționat, vom avea grijă ca nicio problemă să nu intervină în buna sa funcționare. Un serviciu bianual de curățare aer condiționat este de dorit pentru ca aparatul de aer condiționat să beneficieze de durata sa maximă de funcționare. Mai ales dacă ați investit într-un aparat de aer condiționat modern și performant, cu atât mai mult este necesar să optați pentru serviciul de curățare aer condiționat.

Fără o întreținere regulată, aerul condiționat devine vulnerabil la tot felul de probleme și, într-un final, un tehnician va trebui să execute tot felul de reparații care foarte probabil nu vor garanta starea de funcționare cu care ne-a impresionat sistemul la început. Iată așadar câteva sfaturi utile care vă pot ajuta să preveniți astfel de reparații.

Curățare aer condiționat

Deși se recomandă ca orice lucrare de reparație să fie efectuată de un tehnician profesionist, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru a crește eficiența și durata de funcționare a sistemului de aer condiționat. În general, un sistem de aer condiționat este prevăzut cu o unitate mare exterioară, cu guri de aerisire și cu condensatoare. Orificiile de ventilație sunt proiectate pentru a absorbi aerul și pentru a elimina produsele reziduale, așa cum este apa.

Pentru ca aceste dispozitive să funcționeze cât mai eficient posibil, este important ca aceste orificii să nu prezintă niciun fel de resturi care ar putea restricționa fluxul de aer, cum ar fi frunze, crengi sau mizerie. Mai apoi, dacă unitatea exterioară este montată undeva în grădină, este recomandat să nu lăsați iarba să crească în apropiere sau sub unitate. Copacii și arbuștii din apropierea unității de aer condiționat ar trebui toaletați pentru ca vântul să nu le sufle crengile spre unitate. Curățați unitatea exterioară cât mai des posibil, mai ales pe timp de vară.

Înlocuiți filtrele de aer

Tot la capitolul curățare aer condiționat intră și înlocuirea filtrelor de aer. O sarcină principală a unui filtru este să capteze resturile, praful și contaminanții care circulă în locuința dumneavoastră. Un filtru mediu are o durată de funcționare de aproximativ o lună, iar dacă nu veți înlocui la timp filtrele, toate particulele care cu fost captate pot circula în casă, ceea ce nu este deloc bun pentru starea de sănătate, în special pentru copii, pentru persoanele în vârstă, dar și pentru cei cu alergii.

O curățare aer condiționat este cu atât mai importantă întrucât praful se poate acumula, nepermițând aerului curat să pătrundă în sistem și va duce la o presiune crescută asupra ventilatoarelor și pompelor. În funcție de designul sistemului de aer condiționat, ar trebui să puteți înlocui ușor filtrul de aer. Majoritatea sistemelor au filtre de aer ușor accesibile. Filtrele de aer sunt de obicei găsite pe partea laterală, partea superioară sau inferioară a unității de aer condiționat, lângă canalul de aer de retur. Dacă sistemul dumneavoastră de aer condiționat are orificii de revenire în casă, verificați în spatele fiecărui grătar dacă există un filtru. Procesul de înlocuire a filtrelor de aer este simplu, dar puteți contacta un tehnician pentru a afla care este cel mai bun filtru pentru sistemul dumneavoastră de aer condiționat.

Bobinele

Vasele vaporizatorului unității dumneavoastră trebuie, de asemenea, să fie curățate în mod regulat. Particulele mici de praf și murdăria se vor acumula pe bobină în timp, ceea ce va reduce capacitatea unității de aer condiționat de a regla eficient temperatura locuinței. Bobinele se găsesc în interiorul unității și sunt destul de dificil de curățat în mod eficient, așa că cel mai bine este să apelați la un instalator specializat care vă poate asigura serviciul de curățare aer condiționat.

Verificare profesională periodică

Pe măsură ce aparatul de aer condiționat funcționează, acesta colectează treptat praful și murdăria, ceea ce face ca sistemul să fie mai puțin eficient și chiar poate duce la creșterea facturilor dumneavoastră. O verificare profesională periodică, de cel puțin o dată pe an, vă va ajută să beneficiați la maximum de funcțiile și performanța sistemului dumneavoastră de aer condiționat. O astfel de verificare profesională include verificarea filtrelor, a bobinelor, a nivelului de agent frigorific, inspectarea și testarea componentelor electrice și înlocuirea componentelor deteriorate.

Un tehnician în sisteme de aer condiționat va putea să verifice nivelurile agentului frigorific al unității și să se asigure că nu există scurgeri de agent frigorific  – acest lucru este important deoarece agentul frigorific este toxic. De asemenea, se va asigura că agentul frigorific care este înlocuit este corect colectat și eliminat.

Totodată, componentele electrice ale unității de aer condiționat trebuie să fie bine întreținute. Un tehnician va putea verifica dacă întrerupătoarele aparatului nu sunt prea uzate, dacă termostatul funcționează corespunzător și dacă bateriile trebuie să fie schimbate.

Asigurarea și întreținerea conductelor de aer

Pentru a preveni reparațiile mai costisitoare, o curățare aer condiționat trebuie să se axeze și pe conductele de aer. Sistemul de conducte cu care este prevăzut aparatul de aer condiționat trebuie curățat și întreținut anual. Datorită diferenței de temperatură dintre aerul exterior și aerul din interiorul conductei, umiditatea tinde să se dezvolte în interiorul conductei, iar această umiditate, împreună cu lipsa de lumină din interiorul conductei creează un mediu perfect pentru bacterii și mucegai. De asemenea, umiditatea permite prafului, polenului și firelor de blană a animalului de companie să se depune rapid pe conducte și pe pereții lor interiori.

O conductă curată va conduce calitatea aerului din locuința dumneavoastră la cele mai înalte standarde. Procesul de curățare aer condiționat trebuie întotdeauna să fie efectuat de către un profesionist, care deține toate uneltele necesare pentru a efectua această lucrare în siguranță deplină.

Cu toate că serviciul de curățare aer condiționat nu este costisitor, uneori pare o cheltuială care nu merită să fie prioritizată, mai ales atunci când există atât de multe alte cheltuieli de uz casnic care continuă să se tot adune. Nu puțini sunt cei care amână serviciul de curățare aer condiționat până într-o zi când sistemul dă semne de defecțiuni.

De ce este importantă întreținerea aerului condiționat?

Sistemul de aer condiționat este colacul de salvare în timpul verii și, de asemenea, joacă un rol important în curățarea aerului din locuință și reducerea prafului prin funcția de filtrare. Totuși, întreținerea unității de aer condiționat nu este esențială doar pentru ca aparatul să nu întâmpine probleme când este cel mai cald afară. O simplă curățare aer condiționat poate face o diferență semnificativă în ceea ce privește longevitatea aparatului și îi poate crește durata de funcționare cu un număr substanțial de ani, ajutându-vă astfel să economisiți bani pe care altfel i-ați fi cheltuit pe numeroase lucrări de reparații.

Mai ales dacă sistemul dumneavoastră de aer condiționat este un model mai scump, cu atât mai mult este necesară o curățare aer condiționat. Astfel, vă veți asigura că aparatul funcționeaza optim și că nu contribuie la consumul inutil de energie. Sistemele de aer condiționat care nu sunt menținute corespunzător tind să fie mai puțin eficiente, să utilizeze mai multă energie, să dăuneze mediului și să ducă la facturi mai mari la energie.

Doar atunci când înțelegeți complexitatea funcționării unității de aer condiționat, veți recunoaște importanța întreținerii sale. Am putea spune că sistemul de aer condiționat este un sistem calibrat cu grijă și doar un dezechilibru sau o neregulă ar putea peturba performanța sa. Bobinele, filtrele, liniile de condensare și nivelul de agent frigorific fac parte dintr-un sistem complex, care trebuie reglat din când în când.

Ori de câte ori bănuiți că există nereguli cu sistemul dumneavoastră de aer condiționat, nu încercați să faceți unele reparații pe cont propriu. Un tehnician vă poate oferi servicii profesionale și rapide și o diagnoză precisă pentru a vă asigura că performanța aparatului de aer condiționat este optimă.