Aragazul joacă un rol principal în bucătărie. Așa cum bucătăria este sufletul casei, la fel și aragazul este inima bucătăriei. Fără un aragaz, nu ne-am mai putea bucura de mâncare caldă, de preparate tradiționale sau, dimpotrivă, de farfurii sofisticate cu cele mai fragede felii de carne suculentă.

Cuptorul este un echipament de uz casnic care are puterea de a crea amintiri superbe. De la cel mai aromat blat de pandișpan, de la tocănițe picante și până la o plăcintă cu mere și scorțișoară, cuptorul are o importanță indiscutabilă. Cu atât de multe opțiuni disponibile, poate fi dificil să alegem cele mai convenabile echipamente pentru bucătărie.

Unii preferă în continuare un aragaz tradițional cu patru arzătoare și cuptor pe gaz, alții preferă o plită și un cuptor electric, în timp ce alții optează pentru o plită pe gaz și un cuptor electric. După cum reiese, cuptorul cântărește cel mai mult în această ecuație, așa că alegerea sa se poate dovedi a fi o decizie destul de dificilă.

Mai mult decât atât, trebuie să ne gândim și la complexitatea procesului de instalare aragaz. Dacă tocmai v-ați mutat într-o casă sau dacă vă reamenajați bucătăria, primul pas în reducerea tuturor acestor opțiuni este să alegeți dacă doriți un aragaz sau echipamente alimentate cu energie electrică. Există numeroase diferențe între un cuptor cu gaz și un cuptor electric pe care le vom analiza în rândurile următoare.

În timp ce unul nu este neapărat superior celuilalt, sunt o multitudine de argumente pro și contra pe care trebuie să le luați în considerare atunci când decideți între un aragaz sau un cuptor electric. La fel de bine, trebuie să vă gândiți la ce presupune procedura de instalare aragaz sau de instalare cuptor electric.

Care sunt avantajele și dezavantajele cuptorului cu gaz?

Principalul avantaj pe care cuptorul cu gaz îl are asupra unuia electric este calitatea experienței de gătit. Un cuptor cu gaz creează o flacără consistentă care este ușor de reglat, ușor de pornit și de oprit. În plus, gătitul la aragaz este adesea mai eficient, rezultatul fiind alimente gătite repede și bine.

De asemenea, multe persoane optează în continuare pentru serviciile de instalare aragaz deoarece reglajele temperaturii sunt mai rapide în comparație cu reglajele cuptorului alimentat cu electricitate. Cu toate acestea, gazele ard la o temperatură mai ridicată decât cuptorele electrice, ceea ce tinde să elibereze o anumită cantitate de umiditate, care nu este excelentă pentru anumite preparate, cum ar fi fripturi, legume și carne gratinate sau pui rotisat. În plus, pentru a preveni arderea, este necesar să rotiți tava cu mâncare mai des pe parcursul coacerii.

Gândiți-vă apoi și la costul gazelor. Acesta este un aspect deosebit de important căruia trebuie să îi acordați o atenție sporită. Costurile asociate cu echipamentele folosite în bucătărie sunt mai importante decât ce anume presupune procedura de instalare aragaz sau cea de instalare cuptor electric. În situația în care locuința dumneavoastră dispune de gaz, atunci un cuptor cu gaz va costa mai puțin decât un cuptor electric. Pe de altă parte, dacă nu beneficiați încă de gaz, va trebui să alocați o sumă destul de substanțială pentru a beneficia de acest serviciu. Mai apoi, va trebui să apelați la un specialist în instalare aragaz pentru a vă asigura că întregul echipament este montat corespunzător.

Un alt dezavantaj minor al unui cuptor cu gaz este prețul inițial de achiziție. Dacă veți opta pentru un aragaz tradițional, costul va fi unul mai mult decât suportabil. În schimb, dacă veți opta pentru un cuptor profesional alimentat cu gaz, s-ar putea să fiți întâmpinat de prețuri destul de piperate. Totuși, după procedura de instalare aragaz, veți putea răsufla ușurat știind că un cuptor pe gaz este mai economic pe termen lung în comparație cu un cuptor electric.

Trebuie numaidecât să aducem în discuție și potențialele riscuri pentru sănătate asociate cu utilizarea gazelor în gospodărie. Un aragaz prezintă întotdeauna un potențial pericol, în special pentru copii și nu numai. Pe parcursul timpului, conductele de gaze pot permite scurgeri, ceea ce ar putea duce la răspândirea gazelor toxice în întreaga locuință. Este foarte indicat să apelați la serviciile profesionale de instalare aragaz și, totodată, ar fi de mare ajutor să instalați o alarmă de detectare a gazului și de oprire automată a alimentării cu gaze.

Care sunt avantajele și dezavantajele cuptorului electric?

Procedura de instalare aragaz este una destul de simplă, mai ales dacă locuința dumneavoastră beneficia deja de gaz. Și mai simplă este totuși instalarea unui cuptor electric. În plus, un cuptor electric prezintă din start un mare avantaj, și anume aspectul frumos. Cele mai multe cuptoare electrice au o suprafață de gătit din sticlă strălucitoare care poate oferi un aspect cochet oricărei bucătării. În plus, suprafața din sticlă a unui cuptor electric este mai ușor de curățat decât un aragaz.

Un alt aspect pozitiv al cuptoarelor electrice pe care potențialii cumpărători ar trebui să îl ia în calcul este ușurința de utilizare. Un cuptor electric va fi întotdeauna conectat la o priză, așa că zeci de funcții vă stau la dispoziție doar printr-o simplă atingere a unui buton.

Suprafața de gătit a unui cuptor electric este perfectă și pentru depozitarea vaselor. De asemenea, cele mai multe cuptoare electrice sunt prevăzute cu un spațiu suplimentar exact sub cuptor, ideal pentru depozitare.

În ceea ce privește prețul, trebuie să știți că un cuptor electric costă mai mult decât un aragaz, dar mai puțin decât un cuptor profesional alimentat cu gaz. Mai trebuie menționat și faptul că un cuptor electric este mult mai ușor de montat în comparație cu procesul destul de anevoios de instalare aragaz. Pur și simplu, scoateți cuptorul electric din ambalaje, alegeți un spațiu potrivit unde să îl așezați și care să fie cât mai aproape de o priză, așezați cuptorul într-o poziție dreaptă și fermă și conectați-l la priză.

În această situație, nu este nevoie să vă faceți griji în privința procedurii de instalare aragaz sau de instalare a liniilor de gaz costisitoare, cum nu trebuie să vă faceți griji nici în privința scurgerilor de gaz care pot apărea.

Pe de altă parte, deși sunt mai ușor de utilizat și mai puțin costisitoare, cuptoarele electrice au tendința de a găti alimentele mai lent decât omologii lor. Uneori poate fi greu de spus dacă cuptorul este pornit la setarea corectă, deoarece nu aveți o flacără deschisă. Totuși, trebuie remarcat faptul că un cuptor electric distribuie mai bine căldura la coacere, iar căldura uscată pe care o produc este excelentă pentru prăjire.

Un alt dezavantaj major pe care îl prezintă cuptoarele electrice constă în întreruperile de curent. În funcție de zona unde locuiți și de cât de des se întrerupe curentul, s-ar putea ca un cuptor electric să nu fie cea mai bună opțiune. Ori de câte ori nu mai aveți curent, nici cuptorul nu va mai funcționa. Mai mult, trebuie remarcat faptul că unii generatori nu au capacitatea de a alimenta cuptoarele, deci chiar și o sursă de energie de rezervă poate să nu fie de nici un ajutor. Prin urmare, în această situație un aragaz și serviciile profesionale de instalare aragaz pot fi cea mai bună soluție.

Cuptorul electric sau cuptorul pe gaz – care consumă mai multă energie?

Este greu de spus dacă un aragaz sau un cuptor electric vă poate ajuta să faceți mari economii. Cifrele arată că persoanele care folososesc un aragaz tradițional economisesc sume mici de bani, așa că nu poate fi vorba despre un avantaj financiar imens pentru alegerea gazelor în defavoarea electricității. Dar prețurile la gazele naturale continuă să crească, ceea ce ar putea schimba semnificativ imaginea. De asemenea, prețul gazului este mai scump în unele zone decât altele.

De asemenea, dacă nu aveți deja o linie de gaz, costul instalării poate fi destul de usturător. Fiecare gospodărie va alege cea mai potrivită opțiune în funcție de condițiile deja existente. Dacă nu vă deranjează costurile asociate cu instalarea unor noi țevi de gaz, atunci poate veți prefera serviciile de instalare aragaz sau instalare cuptor pe gaz. Nu uitați totuși că gazul poate fi periculos, deoarece este un combustibil.

Mai important decât ce economii putem face dacă optăm pentru instalare aragaz în loc de instalare cuptor electric, este să învățăm cum să utilizăm fiecare echipament în cel mai eficient mod cu putință.

Utilizarea eficientă a cuptoarelor cu gaz:

 • Preîncălziți numai atunci când este necesar și preîncălziți cât mai puțin timp posibil. Dacă nu coaceți produse de patiserie sau pâine, este posibil să nu fiți nevoit să preîncălziți cuptorul.
 • Încercați să nu deschideți ușa pentru a verifica mâncarea. Temperatura scade cu aproximativ 25 de grade de fiecare dată când deschideți ușa cuptorului. În schimb, fiți atenți la ceas.
 •  Nu gătiți niciodată cu ușa deschisă sau întredeschisă. Căldura părăsește imediat cuptorul. Dacă s-a stricat ușa cuptorului, cel mai bine este să o înlocuiți cât mai rapid.
 • Încercați să coaceți cât mai multe preparate simultan. În acest fel, veți avea toate preparatele gătite mai rapid, în același timp și veți economisi bani.
 • Nu folosiți niciodată folie pentru a acoperi tăvile de cuptor deoarece blochează fluxul de aer. Când aerul circulă liber, alimentele se prepară mai eficient și mai rapid. Ar trebui, de asemenea, să așezați tăvile pe rafturile joase și superioare ale cuptorului, îmbunătățind astfel fluxul de aer.
 • Utilizați oale de ceramică sau de sticlă pentru gătit. În acest fel, puteți scădea temperatura cu 25 de grade, dar totuși veți găti la fel de repede.
 • Curățați cuptoarele imediat după utilizare, atunci când căldura reziduală vă poate ajuta să scăpați mai repede de murdărie, fum și grăsime.
 • Verificați cât de bine se închide ușa cuptorului, deoarece chiar și cele mai mici fisuri lasă căldura să iasă. De asemenea, garniturile de etanșare ajută la menținerea căldurii.
 • Încercați să utilizați cuptorul doar pentru a prepara hrană pentru toată familia. Dacă trebuie doar să reîncălziți un prânz, apelați mai degrabă la cuptorul cu microunde. Prăjitoarele de pâine sunt de mare ajutor dacă doriți să serviți pâine prăjită sau bruschetti.
 • Utilizarea eficientă a cuptoarelor electrice:
 • Opriți arzătoarele electrice cu câteva minute înainte de ora de gătit programată.
 • Verificați regulat bobinele electrice și asigurați-vă că nu sunt uzate.
 • Păstrați întotdeauna cuptorul curat.

În consecință,  nu contează chiar atât de mult ce economii putem face dacă alegem un aragaz și nu un cuptor electric, ci mai degrabă contează cât de eficient ne obișnuim să folosim aceste echipamente. Dacă veți respecta sfaturile de mai sus, vă puteți aștepta să consumați mult mai puțină energie decât dacă le ignorați și veți dezvolta obiceiuri de gătit ineficiente. Orice sursă de energie, oricare ar fi ea, poate fi conservată sau irosită, deci utilizați întotdeauna energia cu