Cuptorul electric este unul dintre cele mai importante și utile dispozitive din orice locuință. Din ce în ce mai multe persoane renunță la aragazul tradițional, preferând funcțiile avansate pe care le oferă un cuptor electric. De la controlul temperaturii și până la auto-curățare, cuptorul electric însumează zeci de funcții diferite care oferă rutinei noastre de zi cu zi mai mult confort.

Pentru că se utilizează foarte simplu, pentru că nu mai există pericolul ca mâncarea să se ardă și pentru că are și un design minunat, cuptorul electric se numără în topul preferințelor. Din momentul în care ați pus ochii pe un cuptor electric, este bine să aveți o idee generală despre modul în care funcționează, despre ce presupune procesul de instalare cuptor, cum îl puteți utiliza și cum vă puteți da seama când ceva nu funcționează corespunzător.

Cum funcționează un cuptor electric – noțiuni de bază

După cum îi spune și denumirea, cuptorul electric este alimentat prin intermediul unor conexiuni electrice. Arzătoarele din partea superioară a cuptorului primesc căldură prin intermediul alimentării cu energie electrică conectată la elementele de încălzire. Când porniți cuptorul pentru a încălzi sau pentru a găti ceva, electricitatea începe să circule prin această legătură, rezultând în cele din urmă încălzirea arzătoarelor.

Când vine vorba de instalare cuptor, procedura este una foarte simplă și estetică, întrucât toate cablurile sunt ascunse, de obicei, în spatele cuptorului. Arzătoarele din cuptor sunt setate în funcție de temperatura de care aveți nevoie prin intermediul butoanelor rotative. La fel ca în cazul cuptorului clasic, și cuptorul electric vine însoțit de un grill și două tăvi de coacere.

Partea centrală a cuptorului electric este ideală pentru încălzire și coacere, partea inferioară este recomandată pentru coacere, în timp ce partea superioară este potrivită pentru încălzirea rapidă a alimentelor. Cumva, cuptorul electric funcționează invers în comparație cu un cuptor tradițional. Dacă o tavă cu pâine este așezată pe ultimul raft într-un cuptor tradițional, riscă să se ardă. Aceeași tavă cu pâine așezată pe raftul de jos al unui cuptor electric poate avea nevoie de mai bine de două ore pentru a se coace.

Pentru a controla temperatura cuptorului puteți utiliza un termostat instalat, care este un mecanism de rotație care afișează numerele de temperatură în jurul circumferinței sale. Fiecare număr indică un nivel de încălzire diferit pentru anumite feluri de mâncare pe care le veți găti. De exemplu, puteți pregăti pizza la 220 de grade, iar o friptură de porc o puteți găti la 175 de grade.

De asemenea, cele mai multe tipuri de cuptoare electrice dispun de un ceas sau de un cronometru digital care vă ajută să gătiți un preparat într-un timp exact. Cuptoarele electrice moderne dispun de o alarmă care vă anunță când a expirat timpul și preparatul este gătit. Majoritatea cuptoarelor au, de asemenea, o caracteristică de iluminare pentru a vă permite să verificați cum se prepară mâncarea din când în când, fără a fi nevoie să deschideți ușa cuptorului. Becul utilizat pentru acest scop este special conceput pentru a rezista la căldura foarte ridicată din interiorul cuptorului.

Unele cuptoare electrice moderne au, de asemenea, funcția de auto-curățare. În termeni simpli, căldura foarte ridicată descompune grăsimea și resturile alimentare, astfel încât dumneavoastră să puteți curăța rapid întregul cuptor.

Dacă dețineți un cuptor electric mai vechi, acesta funcționează probabil cu ajutorul unei plăci fierbinți, alcătuită dintr-un număr de cercuri concentrice. Acestea sunt bobinele prin care energia electrică produce căldură pentru a găti sau a încălzi alimentele dorite.

Modelele de cuptoare electrice realizate recent au un design modern, au funcții variate, iar partea superioară a suprafeței de gătit este alcătuită dintr-o plită din ceramică, sticlă sau vitroceramică. De asemenea, puteți opta pentru un cuptor și o plită, pentru un cuptor incorporabil sau pentru un cuptor dublu incorporabil. Înainte de a opta pentru un model de cuptor electric, trebuie să țineți cont de costurile de funcționare, reparații și întreținere, împreună cu prețul inițial de achiziție. Deși sunt considerate mai sigure și mai ușor de utilizat, după cum bine știm, costurile energiei electrice sunt în continuă creștere, așa că poate fi necesar să modificăm modalitatea în care gătim.

Cum se instalează un cuptor electric?

Când vine vorba de procedura de instalare cuptor, trebuie să știți că aceasta este foarte simplă. Este mai degrabă un proiect de tip „do it yourself” pe care aproape oricine îl poate realiza în doar câteva minute. Înainte de a începe, asigurați-vă că respectați măsurile de siguranță de rigoare pentru a vă asigura că montarea decurge fără probleme. Este recomandat să apelați la un specialist instalare cuptor, dacă ați achiziționat un cuptor incorporabil și nu știți cum să îl montați astfel încât să se potrivească cu spațiul pe care îl aveți la dispoziție. De asemenea, este cel mai bine să optați pentru serviciile profesionale de instalare cuptor dacă este cazul să modificați țevile de gaz sau prizele.

Un cuptor electric este alimentat cu energie electrică, așa că trebuie să aveți mare grijă când manevrați acest echipament casnic. Când începeți procedura de instalare cuptor electric, trebuie să opriți întotdeauna alimentarea. În timpul instalării, cuptorul nu trebuie să fie conectat la priză, pentru a nu exista nicio urmă de curent. Fie optați pentru servicii profesionale de instalare cuptor, fie apelați la ajutorul unui prieten. Procedura de instalare cuptor necesită două persoane pentru manevrarea cuptorului pentru a se evita accidentele în timpul mutării, manevrării și instalării.

Un alt aspect foarte important în timpul procedurii de instalare cuptor este suprafața unde va fi montat. Veți avea nevoie de o cumpăna pentru a monta cât mai drept cuptorul  și, eventual, de un set pentru instalarea permanentă a cuptorului în șuruburi. Este esențial să montați cuptorul cât mai drept pentru a beneficia întotdeauna de preparate coapte uniform. Pentru o instalare cuptor cât mai corectă și ușoară, aveți nevoie de măsurători cât mai precise.

Cuptorul trebuie să se potrivească perfect în spațiul destinat, să fie fixat drept și ferm și să permită eventualele reparații sau reproiectări ale bucătăriei. În general, procedura de instalare cuptor este o sarcină simplă. Dacă ați efectuat măsurătorile și suprafața este perfect plană, nu trebuie decât să așezați cuptorul și să îl conectați la priză.

Cum se instalează un cuptor electric și o plită pe gaz?

Din ce în ce mai multe persoane abordează modalitatea de a găti cu gaz și cu electricitate. În prezent, sunt numeroase modele de cuptoare și plite performante, moderne, cu funcții variate, care ne garantează un preparat gătit uniform, în timp scurt și plin de savoare.

Multe bucătării dispun de un cuptor electric și de o plită pe gaz dintr-o serie de motive. Cuptorul electric beneficiază de numeroase funcții care ne asigură un preparat gătit perfect, în timp ce plita cu gaz este salvatoare atunci când este întrerupt curentul. Nu în ultimul rând, designul acestor echipamente este din ce în ce mai variat, așa că putem să ne bucurăm de o bucătărie modernă, rustică sau minimalistă, fără să fim deranjați de aspectul necorespunzător al electrocasnicelor.

Pentru a ne bucura de beneficiile cuptorului electric și a plitei pe gaz, ar trebui să ne familiarizăm cu această combinație de alimentare. Cuptorul este alimentat în mod obișnuit cu electricitate, în timp ce bucătarii de top tind să favorizeze plitele pe gaz atât pentru rapiditate, pentru reglarea temperaturii, cât și pentru gustul intens al alimentelor. Bineînțeles, gătitul pe bază de gaz are un cost de exploatare mai mic în comparație cu gătitul alimentat cu energie electrică.

Pentru a începe procedura de instalare cuptor și plită, trebuie să verificăm și să curățăm zona unde a fost montat vechiul cuptor. Ne vom asigura apoi că dispunem de linii electrice pentru noul cuptor și că țevile de gaz sunt în stare excelentă. În mod obișnuit, un cuptor electric funcționează cu o priză de 120 V, deci nu vom avea nevoie de o priză specializată. Ne vom asigura că țevile de gaz sunt fixate ferm și vom respecta îndeaproape toate instrucțiunile oferite de producător în manualul utilizatorului pentru a ne asigura că totul a fost configurat corect.

Urmează apoi instalarea furtunului de gaz. Dacă locuința dumneavoastră nu dispune de un subsol, închiderea trebuie să fie de-a lungul peretelui, în spatele unui panou de acces. Dacă nu ați mai umblat niciodată la gaze sau nu ați mai montat astfel de echipamente de uz casnic, cel mai bine este să apelați la serviciile de instalare cuptor. Un specialist vă poate monta rapid și în deplină siguranță un cuptor electric și o plită pe gaz, astfel încât să vă bucurați în cel mai scurt timp de un preparat plin de arome și savoare.

Când vine vorba de a alege între diferite tipuri de alimentare pentru electrocasnice, luați întotdeauna în considerare siguranța personală în timpul gătitului. De asemenea, designul bucătăriei vă poate limita alegerea fie doar la electricitate, fie la gaz sau și la gaz și la electricitate. Bugetul alocat își va spune și el cuvântul. Adesea, o plită pe gaz și un cuptor electric pot costa mult mai mult decât un aragaz standard. Costurile de întreținere pot fi mai ridicate în comparație cu costurile presupuse doar de alimentarea cu energie electrică sau doar cu gaze.

Instalarea acestor echipamente este simplă, ghidată de manualul furnizat de producător. În mod obișnuit, singura preocupare a cumpărătorului este conducta pentru sursa de gaz și cablajul